DODIK: Referendum je pravo RS i novi Ustav ćemo donijeti na taj način

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je danas „da se RS neće odreći prava na referendum, svaki put kada ocijeni da je ugrožena njena suština i prava te da će na referendumu donijeti i novi Ustav koji je već dijelom napisan i u skladu je s Dayonskim sporazumom“.

-Nećemo biti avanturisti pa srljati u neizvjesnost. Tražit ćemo i čekati jedinstvo svih političkih subjekata i stranaka u RS oko tog pitanja. Referendum je naše ustavno i zakonsko pravo koje nam nitko ne može oduzeti, zajamčeno poveljom UN-a koja daje pravo narodima na samoopredjeljenje, a naš narod ima to pravo – ustvrdio je Dodik.

Na svečanoj akademiji u povodu 9. siječnja, Dana RS-a, Dodik je rekao da, iako neki žele drugačije prikazati, RS nema problem s BiH, onakvom kako je potpisano u Daytonu i u Parizu.

Za BiH je rekao kako je zajednica dva entiteta, bez čije suglasnosti se ne može usvojiti nijedna odluka…, te kako ju je takvom odredio Daytonski sporazum, a ne ovakvu kakva je sada nastala nametnutim odlukama visokih predstavnika.

-Borba za RS još uvijek nije završena, jer ataci na njena prava utvrđena Daytonskim sporazumom, na njene institucije i praznike ne jenjavaju i ne prestaju. Zato neće prestati ni naše htjenje da jačamo RS, činimo boljom, naprednijom, slobodnijom i naravno samostalnijom, onako kako je zapisano u Daytonskom sporazumu. Neprihvatljivo je da bošnjački političari u Sarajevu, uz pomoć i podršku stranaca, preglasavaju Srbe i Hrvate i od BiH prave iluzornu i nemoguću državu. BiH ne može biti samo po mjeri jednih, jer je to onda šteta za sve. Time se razara mir, stabilnost i šansa za njen opstanak – ustvrdio je Dodik navodeći da RS nitko ne može oduzeti administrativnim mjerama.

Dodik je i ovaj put, kako prenosi Fena, nekoliko puta RS „nazvao državom koja štiti prava i slobode svih građana bez obzira na vjeru, naciju ili neko druge opredjeljenje“ te dodao da će RS vratiti „otete“ nadležnosti koje joj po Ustavu pripadaju, a „međunarodnim kriminalcem“ nazvao je bivšeg visokog predstavnika Paddy Ashdowna, jer je „najviše kršio Daytonski sporazum i međunarodno pravo“.

Potpredsjednik Vlade Srbije Nebojša Stefanović je u obraćanju rekao da se RS uvijek raduje gospodarskim uspjesima Srbije i obratno, jer samo snažna i stabilna Srbija može biti oslonac RS i jamčiti, kako to predviđa Daytonski sporazum, mir i stabilnost BiH.

-I mi dobro razumijemo da nema jake i čvrste Srbije, bez snažne RS. Poštujemo naše susjede, teritorijalni integritet svih naši susjeda, ali volimo RS, svoj narod i to pravo nitko neće moći oduzeti – dodao je Stefanović.

Akademija je održana pod sloganom „Misli na otadžbinu“, a na njenom početku intonirane su himne Republike Srpske i Srbije, „Moja Republika“ i „Bože pravde“.

Obraćanje je imao i glumac Lazar Ristovski koji je govorio o potrebi da RS i Srbija „budu jedno“.

Skupu su osim srpskih dužnosnika u RS i njenih predstavnika u vlasti na razini BiH, nazočili predsjednik Južne Osetije Anatolije Bilibov, veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov, bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović, srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin, glavni tajnik predsjednika Srbije Nikola Selaković, patrijarh srpski Irinej./HMS/