Published On: Sun, Jul 12th, 2020

Dodik protiv nametanja zakona o zabrani negiranja genocida

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je u Srebrenici počinjem “ozbiljan zločin nad Bošnjacima”, ali je protiv nametanja zakona o zabrani negiranja genocida.

Kazao je da poštuje bol majki Srebrenice “i u bijelim i u crnim maramama, da se mora osuditi zločin nad bilo kim, ali da se ne može favorizirati jedna istina, već se ona mora graditi na činjenicama, a ne na spekulacijama”, prenijela je Fena.

-Čuo sam u posljednje vrijeme stalni zahtjev da se zabrani nešto i da se negira. Ne može se na tome graditi istina. Je li se nešto dogodilo ili nije. Ako je nešto sumnjivo, kao što je ta njihova priča, kojom hoće kazati da se dogodio genocid, onda se to ne može natjerati zakonom. To je samo priča o novom verbalnom deliktu ili nešto slično – ustvrdio je Dodik.

Naveo je da Haaški tribunal ne može pisati povijest.

–Ako se možemo dogovoriti da se istina gradi na činjenicama, a ne na spekulacijama i ako istina može utvrditi egzaktno, a može, onda mi možemo biti dio čitavog tog projekta pomirenja u BiH. Ako neko hoće da putem favoriziranih međunarodnih institucija, kakav je bio Haaški tribunal koji je samo sudio Srbima, napiše povijest, mi iza toga ne stojimo. Ne može nas nitko na to natjerati – rekao je Dodik.

Ustvrdio je da bivši predsjednik SAD-a Bill Clinton ne može govoriti o Srebrenici.