Published On: Sat, Aug 5th, 2017

DODIK: Projekat srpskog nacionalnog ujedinjenja je opravdan, logičan i politički fer

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da srpska nacionalna zajednica u svim republikama bivše SFRJ, osim Srbije, ima gotovo katastrofalnu poziciju, te poručio da Srbi, kao narod koji je teško stradao u proteklom stoljeću, imaju pravo na projekat nacionalnog ujedinjenja, koji je potpuno opravdan, logičan i fer u političkom smislu.

“Srbi se moraju okupiti oko naše sada dvije države i da postanemo jedno u nacionalnom smislu, okupljeni i mjereni isključivo po tome što dajemo kao doprinos ovim državama – Republici Srpskoj i Srbiji”, kazaoje Dodik u intervjuu Srni.

On je napomenuo da je sasvim prirodna želja Srba da budu dio jedne nacionalne države, za što vjeruje da će se dogoditi u ovom stoljeću.

“Ako jedna Njemačka nije mogla pretrpjeti podvojenost i postojanje dvije države jednog naroda onda je sigurno to znak i za Srbe da u ovom stoljeću mogu raditi na nacionalnom projektu ujedinjenja, koji je opravdan, logičan i politički fer”, rekao je Dodik.

Dodik je podsjetio i da su sve kreacije u BiH, pod upravom stare američke administracije, išle na štetu Srba, da je rušen i Daytonski sporazum, koji je napravljen u SAD, a rušili su ga visoki predstavnici koje su u najvećoj mjeri podržavali dužnosnici američke administracije tog vremena.

Predsjednik Srpske je ocijenio da je jedino dobro u posljednjim izjavama američkog potpredsjednika to što kaže da se SAD neće dalje miješati u unutarnje stvari zemalja. “To ćemo tek vidjeti”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je dodao da se, naravno, mora reći da su SAD ovdje imale i određenih zasluga za neke dobre stvari, ali da je – općenito gledano – ta njihova politika, s drugim politikama sa Zapada, u kontinuitetu najvećim dijelom bila anisrpska.

Dodik je ocijenio da sve navedeno govori o tome da se na ovim prostorima stalno komplicira ukupna politička situacija i politički odnosi.

“Tome možemo dodati da je na proteklom forumu u Podgorici sudjelovala i BiH, a da mi ne znamo ni što se pričalo, ni tko je što pričao o tome, ni što je /predsjedavajući Vijeća ministara Denis/ Zvizdić pokušao reći o svemu tome. Ali, imajući u vidu da je bio sam i da je on mogao samo promovirati muslimansku politiku u BiH, možemo znati šta je to bilo na dnevnom redu. To sve ukupno ne daje doprinos stabilizaciji nego upravo destabilizaciji”, upozorio je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na nedavne izjave britanskog veleposlanika u BiH Edvarda Fergusona, koji tako što domaćim političarima u BiH “drži lekcije” što trebaju raditi pokazuje i daljnje nastojanje za miješanjem u unutarnje stvari zemlje.

“A činjenica je da definitivno nijedna zemlja nije uspjela ako je bila pod različitim utjecajem stranaca, jer je njihovo miješanje i mešetarenje samo dovodilo do destabilazicije”, rekao je Dodik, navodeći da se na taj način može objasniti sadašnja BiH i njen položaj neuspješne i propale zemlje./HMS/