Published On: Sri, sij 15th, 2014

“Dodik priprema teren za promjenu ustavnog karaktera BiH”

SARAJEVO – Milorad Dodik posljednjom izjavom ”da entiteti potpišu sporazum o provedbi Sejdić- Finci” priprema teren i traži partnere za mogućnost promjene ustavnog karaktera Bosne i Hercegovine, a u suštini baca rukavicu u lice svojim federalnim partnerima, priopćeno je iz Stranke za BiH (SBiH).

Kako se u priopćenju navodi, Dodik bi da mijenja Ustav na osnovu sporazuma dvaju entiteta i uz ”proglašenje” tog čina na nivou BiH, bez ustavne procedure i usvajanja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

– Krivotvoreći ustavni karakter Bosne i Hercegovine Dodik želi uvesti entitete u međunarodni državni suverenitet, predstavljajući BiH kao državnu zajednicu po modelu unije, te time stvoriti pretpostavke za mogućnost ‘sporazumnog razdruživanja’ države, sada više ne secesijom, nego disolucijom – upozoravaju iz SBiH.

SBiH godinama upozorava da Milorad Dodik obilato koristi prostor za antidejtonsko i antidržavno djelovanje koji su mu neprincipijelnim ponašanjem i stalnim ustupcima osigurale federalne kolege, te smatra da garanti Dejtonskog mirovnog sporazuma nemaju više pravo na šutnju, priopćeno je.


uskrs ephzhb