Published On: Čet, svi 5th, 2022

DODIK: Primjetimo da u izvješću lažnog visokog predstavnika UN-u nema ni riječi o punim džamijama u BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da “nastojanje Republike Srpske da nastavi obavljati određene ustavne nadležnosti ne ugrožava stabilnost u BiH već joj doprinosi, a da lažno izvješće Vijeću sigurnosti, lažnog visokog predstavnika napisan od muslimana samo dokaz lažne BiH”.

Dodik ističe da je “u ovoj BiH sve propalo, a što se vidi i u nastojanju da se Vijeću sigurnosti UN dostavi lažno izvješće, lažnog visokog predstavnika”.

“Apsurd i laž, sve jedno do drugog. Ovo lažno izvješće je stvarno napisano u muslimanskim uredima u Sarajevu i predstavlja njihove stavove, a Schmidt je njihov stvarni glasnogovornik”, naveo je Dodik.

On ukazuje da ne treba mnogo dokaza za to, budući da se “u tom lažnom izvještaju samo stvarno napadaju Srbi i Hrvati, a nema ni riječi o punim džamijama mladih kao sigurnosti za BiH, ili da probosanci ne mogu trpjeti da manjina, Srbi i Hrvati, odlučuju”.

“Gdje je tu Ustav BiH?! Kako je moguće da predsjednik SIP-a da izjavu da je nedopustivo da se primjenjuje ustav BiH i zakon o izborima, a trebao bi povoditi taj zakon. Kako vjerovati?”, pita srpski član Predsjedništva BiH.

On navodi da se “u svu tu lažnu predstavu uključio i glavni tajnik UN Antonio Guterres, dostavljajući ovaj lažni pamflet Vijeću sigurnosti bez odluke Vijeća sigurnosti o imenovanju podnositelja”.

Dodik ističe da je Republika Srpska jasna i veoma precizna u svojim stavovima i na takav način je dostavila svoj izvještaj Vijeću sigurnosti.

Srpski član Predsjedništva BiH napominje da Republika Srpska dugi niz godina ističe da se podjela nadležnosti predviđena Ustavom BiH mora poštovati i sprovoditi.

“Pa ipak, ne samo da tu podjelu nadležnosti ne poštuje i ne sprovodi, nego muslimansko Sarajevo sa svojim saveznicima u OHR-u i Ustavnom sudu BiH nastavlja da urušava autonomiju entiteta, suprotno Ustavu”, ukazao je Dodik.

On naglašava da je kao odgovor na višegodišnju eroziju njenih ustavnih nadležnosti, Republika Srpska nedavno započela zakonit, demokratski proces vraćanja određenih nadležnosti koje su joj dodijeljene Ustavom BiH i koje je ranije vršila dugi niz godina bez ikakve polemike.

“Suprotno histeričnim tvrdnjama, vraćanje nadležnosti koje su joj Ustavom BiH date ni na koji način ne predstavlja poništavanje ‘reformi’, a još manje korak ka secesiji od BiH, bilo de iure ili de facto. Republika Srpska u potpunosti poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH”, istaknuo je Dodik.

On objašnjava da potezi Republike Srpske u pravcu vršenja nekih od ustavnih nadležnosti koje joj pripadaju imaju za cilj obnavljanje ustavnog poretka BiH.

“Rekli smo da su, pod ogromnim pritiskom određenih stranih sila i visokih predstavnika koji su se ponašali kao diktatori, dva entiteta dala političku suglasnost da se institucijama na nivou BiH u Sarajevu povjeri vršenje nekih nadležnosti koje su inače ustavom date entitetima”, napominje Dodik.

On ukazuje da su ovi sporazumi bili su tek politički ustupak, a ne obavezujući ugovori, amandmani na ustav ili sporazumi s pravnim djelovanjem .

“Činjenica je da je Ustavni sud BiH potvrdio da sporazumi kojima je data suglasnost ne mijenjaju Ustav BiH i da im se ne može dati pravno djelovanje amandmana, jer nisu prošli odgovarajuću proceduru u kojoj se vrše izmjene i dopune”, naveo je Dodik.

On ističe da jedan entitet može dati političku suglasnost u nadležnost nivoa BiH nad određenim pitanjem, te je tako može i povući.

“Ništa u ovim političkim sporazumima ne kaže da su oni trajni i obavezujući bez roka. Svaka odredba sporazuma koja tvrdi da je on trajan bila bi neustavna, jer sporazumi nisu prošli ustavom propisan postupak izmjene Ustava”, rekao je Dodik.

Dodik naglašava da, osim donošenja ustavnog amandmana u ovom procesu, nijedan političar, nijedna vlada ili zakonodavac u BiH nema pravo da unosi promjene u nadležnosti nivoa BiH koje bi bile obavezujuće po buduće političare, vlade ili zakonodavce.

“U članku 1 Ustava navodi se da će BiH ‘funkcionirati u skladu s vladavinom prava’, a ne vladavinom čovjeka. Stavovi političara ne utvrđuju ustavne nadležnosti različitih nivoa vlasti u BiH – to čini Ustav. Naravno to nisu ni mogli visoki predstavnici jer nemaju mandat da to rade”, ističe Dodik.

On napominje da u Ustavu BiH piše da “sve vladine funkcije i ovlaštenja, koja nisu ovim Ustavom izričito data institucijama BiH, pripadaju entitetima”.

“Sigurno je da nadležnosti koje BiH preuzme po osnovu sporazuma nisu ‘ovim Ustavom izričito date institucijama Bosne i Hercegovine’. Dakle, takve nadležnosti, sa stanovišta Ustava, i dalje ‘pripadaju entitetima’. Odustajanje od političkih sporazuma kojima se daje suglasnost da BiH obavlja entitetske nadležnosti ni najmanje ne krši Dejtonski sporazum, a usprkos tiradama muslimanskih stranaka i njihovih pristalica u međunarodnoj zajednici, nitko nikada nije ponudio ni koherentan, a još manje uvjerljiv suprotan pravni argument”, naveo je Dodik.

Naprotiv, ističe Dodik, dva pokušaja nakaradnih promjena Ustava BiH tzv. travanjski i butmirski paket, koji nisu prihvaćeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, najbolji su dokaz neustavnosti svih nadležnosti prenesenih na nivo BiH, a koje nemaju osnovu po Ustavu BiH i ne pripadaju nivou BiH.

“Republika Srpska jednostavno je započela proces vraćanja određenih nadležnosti koje, prema Ustavu BiH, nedvosmisleno pripadaju entitetima, zbog nekompetentnosti nivoa BiH. Zakoni koji Republika Srpska razmatra, daleko od toga da su prijetnja po Dejton, koncipiran je upravo tako da ga vjerno sprovodi”, objašnjava Dodik.

On ističe da su aktivnosti Republike Srpske usmjerene ka ponovnom vršenju određenih ustavnih nadležnosti koje joj pripadaju ne predstavljaju krizu i da se prikazuju namjerno pogrešno da bi međunarodna zajednica upala u klopku i sama počela da ih tako shvaća.

“Trenutna politička kriza u BiH proizilazi iz nastojanja OHR-a da uspostavi diktatorsku vlast nad BiH i kampanje jednog konstitutivnog naroda, muslimana, Bošnjaka da se odbaci dejtonski kompromis i majoriziraju druga dva konstitutivna naroda Srbi i Hrvati u cijeloj BiH. Napadi na nastojanja Republike Srpske da ostvari svoje ustavne nadležnosti imaju za cilj nastavak preuzimanja vlasti od strane OHR-a i muslimana u BiH”, istaknuo je Dodik.

On navodi da Republika Srpska tvrdi da je Vlada Srpske najfunkcionalniji organ vlasti u BiH, a nivo BiH je najnefunkcionalniji.

“Nastojanje Republike Srpske da nastavi obavljati određene ustavne nadležnosti predstavlja korak ka dobroj upravi i poštovanju ustavnih zahtjeva. Mi ne ugrožavamo stabilnost; upravo suprotno, doprinosimo joj. Svi koji žele ojačati stabilnost BiH treba da podrže poziv Republike Srpske da se Dejtonski sporazum implementira onako kako je napisan”, poručio je Dodik.

On ističe da su ovo stavovi Republike Srpske koji se njeno rukovodstvo drži, a lažni izvještaj, lažnog visokog predstavnika napisanom od strane muslimana svakako je dokaz lažne BiH.

Christian Schmidt, visoki predstavnik kojeg Republika Srpska ne priznaje, u svom izvještaju Vijeću sigurnosti UN, između ostalog je, naveo da “vlasti Republike Srpske rade na potkopavanju BiH, njenih nadležnosti i institucija”.

Vijeće sigurnosti UN razmatrat će na sjednici 11. svibnja o situaciji u BiH./HMS/

guest
25 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Kiseljak
Kiseljak
19 dana prije

Sta ce pisat ima šta da piše o opančarima i dan i noč.

PROBOSNJACI su islamski teroristi u službi Usa
PROBOSNJACI su islamski teroristi u službi Usa
Šta ti kažeš na ovo?  Kiseljak
19 dana prije

Muslimanska zajednica u Bih je fašistička klerikalna teroristicka mopasnost po mir na Balkanu.

Ova zajednica je čedo fašističke Amerike kao što je ISIL u Siriji.

NJIH fašisti koriste kao svoju pešadiju za terorizam po svijetu.

NOVI SVJETSKI POREDAK KINE RUSIJE I INDIJE ĆE UNIŠTITI SVA TA FAŠISTIČKA STVORENJA.

1Anonimac
1Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  PROBOSNJACI su islamski teroristi u službi Usa
19 dana prije

Hocete vi da napadate Hrvatsko pucanstvo iz Jasenovca 41-ve,ust.se usli u Jasenovac I jeb.li vam maj.ku za sva vremena.

Phoenix
Phoenix
19 dana prije

Milanovicev Svinjoglavi partner!

ŠIŠMIŠ
ŠIŠMIŠ
Šta ti kažeš na ovo?  Phoenix
19 dana prije

pogledaj sebe u ogledalo.

Bošnjak
Bošnjak
19 dana prije

Shvatili su u EU i ostataku svijeta da je BIH država Bošnjačkog naroda,da su pravoslavci i katolici uzrok svih problema pa tako i djeluju

Last edited 19 dana prije by Bošnjak
Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
19 dana prije

Kojeg naroda ,koje nacije .Vi ste muslimani jadan ne bio ,ne izmišljajte nova imena.
Izgleda da odete na madagaskar proglasili bi ste se pingvinima .

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

Tišu DJIKANE

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

A vi skutorima ili stakorima.🐀🐀

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

a ti si bezbeli hrvat ili srbin sto s Bosnom ama bas nikakve veze nema

Gox
Gox
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

Ako je ko izmislio ime to ste vi katolici u BiH,preko noci ste postali Hrvati sve do tad ste bili Bosnjaci i to su istorijske cinjenice.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Gox
19 dana prije

Džaba krečiš.To ti ne pije vode ,pokušaj ponovo.

Ujko MAČEK
Ujko MAČEK
Šta ti kažeš na ovo?  Bošnjak
19 dana prije

Bosna Bošnjacima

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Ujko MAČEK
19 dana prije

Stide se imena muslimani hahahaha
Koji blesav narod ,sramota ih samih sebe hahahaha

posmatrač
posmatrač
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

sramota ih je načina na koji su to postali

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  posmatrač
19 dana prije

A od koga si ti posto retardu.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

Skutoru retardirani k nozi.

većina
većina
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

Musliman tj. sljedbenik religije ISLAMA sta je tu sporno,nikad nas nije bilo sramota niti ce i ponosni smo za razliku od vas koje totalno opravdano mozemo zvati UZP-ovcima i GENOCIDASIMA cak niste ni srbi ni hrvati jer zivite u BiH

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  većina
19 dana prije

Vidim kako ste ponosni ,kad god kažemo da ste muslimani ,ne mi smo bošnjaci.Tako se izjašnjavate .A tu titulu uzp,nedavno ste i vi dobili uzp armija BIH i mudžahedina na čelu sa mahmuljačom,tako da ti je pametnije da šutiš.

Anonimac
Anonimac
19 dana prije

Ima menstrualne grceve i bolove pa je malo nervozniji nego inace. Dzamija je religiozna stvar, ljudi imaju pravo ici dok ne prave probleme. Vecina ima problem da im manjina vlada? Naravno da ima. To se zove demokratija. Ako hoces da ti manjina i “elita” vlada, onda je to neka vrsta aristokracije. Dakle smiri se i ne valjaj gluposti. Gle praseta sto je nervozno. Zabavno.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

De umij se hladnom vodom i to više puta da dođeš sebi i ne prosipaj se.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

A ti kod popa sime pravo da te pricesti u pusinama.

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Anonimac
19 dana prije

Ti direkt kod hodže da pročita zapise nad tobom ,inače nema ti spasa

Mario
Mario
19 dana prije

Bosna je kršćanska zemlja

Anonimac
Anonimac
19 dana prije

Citav svet protiv nas Srba bte..