Published On: Čet, srp 5th, 2018

DODIK PREKINUO RASPRAVU O IZBORNIM LISTAMA: Sazvana proširena sjednica predsjedništva SNSD-a

Iako je danas SNSD trebao raspravljati o izbornim listama, nakon što je objavljeno da je Fadil Novalić, te bošnjački dio Vlade FBIH bez znanja hrvatskih  ministara dao pozitivno mišljenje na prijedlog neustavnog i antidaytonskog zakona Federalnog parlamenta, kojim se potpuno negira Ustavni sud BIH i država BIH, čime je udar na državu iz zakonodavnog tijela postao faktičan, budući da ga je ponovila izvršna vlast u FBIH Milorad Dodik sazvao je hitnu sjednicu Predsjedništva SNSD-a, zaključci koje još uvijek nisu poslani u javnost. Na sjednicu su pozvani i ministri iz Vlade RS-a.

Mediji u RS-u izvještavaju da će  Dodik zatražiti očitovanje OHR-a oko neustavnog djelovanja dijela vlasti u Federaciji te hitan sastanak s ruskim ambasadorom u BIH.

“Po pitanju unilateralnih poteza Sarajeva, i upornog kršenja odluke Ustavnog suda BIH od strane političkog Sarajeva Dodik tražit ćemo  pojašnjenje o dvostrukim kriterijima Međunarodne zajednice kada su u pitanju Srbi i neki drugi. A zna se tko su ti drugi” zaključio je Dodik.

Interes SNDS-a oko ustavnih rješenja i implementacije novog Izbornog zakona u FBIH je porastao nakon što je postalo jasno da srpske zastupnike u FBIH Srbima više neće moći birati Bošnjaci budući da je Ustavni sud po pitanju legitimiteta zastupnika i njihove proporcionalne zastupljenosti dao nedvosmislenu odluku. Prema toj odluci  i  srpski klub Doma naroda Federacije također mora biti legitiman. Sarajevo više ne može nametati Srbima predstavnike. Pogotovo ne iz grada u kojem ih danas najviše nedostaje.

Posljednji pokušaji političkog Sarajeva da državnim udarom odgodi implementaciju odluke Ustavnog suda BIH ne nailaze na dovoljno snažnu osudu Međunarodne Zajednice koja je bila ekstremno glasna kada je Dodik polemizirao s Ustavnim sudom BIH oko implementacije presude 9. Januar.

Upućeni smatraju da Dodik i privatno želi poentirati na ovoj temi. Naročito kod US ambasade koja ga je zbog polemike s Ustavnim sudom stavila na crnu listu, na kojoj se , iako nije sudionik rata, niti političar rata, nalazi s najmračnijim osobama iz naše bliže prošlosti.

uskoro više...
0 0 glasovi
Article Rating
14.7K Comments
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare