Published On: Pon, tra 11th, 2022

Dodik pred NSRS opravdava rad u Predsjedništvu. Kirurški precizno o nelegalnom SIP-u, nasmiješit ćete se kad vidite

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH danas se obratio na posebnoj sjednici NSRS.

Podsjetimo, ova sjednica se održava na njegov zahtjev.

Na dnevnom redu se nalazi pet odluka sa sa 25. sjednice Predsjedništva BiH na koje je Dodik stavio veto.

Među njima je su i odluke da BiH sudjeluje u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju TALIS 2024 i u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih znanosti TIMSS 2023.

Naime, u svom obraćanju je kazao kako nacionalizam koji dolazi s bošnjačke strane urušava ustavni sustav i institucije RS te je kazao da kada je riječ o Memorandumu Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i Organizacije za europsku sigurnosti veto je, kako navodi uložio jer se radi o ‘nelegitimnom’ sastavu SIP-a.

“U ovom slučaju nije sporan OEBS nego što SIP na ovaj način izabran nema legitimitet i ne želim da podržim bilo kakvu mogućnost da ovaj SIP s bilo kojim pravi sporazume i na taj način produžava nezakonistost i dovodi u pitanje legitimitet izbornog procesa”, rekao je Dodik.

Što se tiče točke o međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju, Dodik je rekao da se krše entitetske nadležnosti u polju obrazovanja, iako je naglasio da nema ništa protiv da se ove vrste testiranja provode u školama u RS.

“Naš osnovni cilj jeste da obrazovanje podignemo na viši nivo ali sagledavajući ove činjenice smatram da naše sudjelovanje u ovim programima nema svrhu jer neće donijeti konkretne benefite a samo bismo se izlagali nepotrebnim financijskim troškovima”, rekao je Dodik.

Između ostalog, naveo je kako je na sjednici Predsjedništva i podržao određene točke, a neke nije podržao, ali nije ulagao veto jer je smatrao da nisu štetne za interese RS.

“Samo našim jedinstvenim i usuglašenim stavovima o svim pitanja osiguravamo stabilan okvir razvoja RS i dostojno se zajedničkim snagama borimo za njenu dobrobit”, rekao je Dodik.

Pozvao je narodne zastupnike da podrže njegov veto te je naglasio da je svoj veto uložio na osnovu mišljenja koje je dobio od nadležnih institucija RS.

“Ne smijemo dozvoliti sebi da prava koja smo dobili budu prepuštena nekom drugom. Narednih godinu ili dvije dana će se odlučiti da li će RS biti jača na zadovoljstvo svih nas, ili je uopšte neće biti”, rekao je Dodik i dodao da nije namjera da RS bude remetilački faktor, već da samo brani svoja prava.

guest
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Šaćir soros
Šaćir soros
1 mjesec prije

RS JE GENOCIDNA TVOREVINA SVETOSAVSKI KALIFAT nastao na srednjevjekovno teoriji krvi i tla i ubistvu muslimana i KATOLIKA Bosne, Na genocidu BOSNJAKA i HRVATA

Anonimac
Anonimac
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 mjesec prije

Prostoe đihada je muslim kalifat sljednik isila.

TT TMujo
TT TMujo
Šta ti kažeš na ovo?  Šaćir soros
1 mjesec prije

Odi nastavit pu-siti qrac onom anglogermanskom dreku..Povedi ha-numu…sestru..punoletnu cerku..ili mu je podaj i mladju.. ko Ajsu od 6 god..pedofilu Muha-medu od 75 god..
JVamPM-er lo-javu ..prsto-guznu ..smr-dljivu..
Ga-mad smrd-ljiva..

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Kara ih gosp. Dodik mošnje peksine diljem planeta😁😁

Derim
Derim
Šta ti kažeš na ovo?  Izmetbegović
1 mjesec prije

Izmete tvoga Pradjeda je napravio Turčin.