Published On: Sub, ruj 21st, 2019

Dodik pozvao SDA da odbaci sve usvojene dokumente, Vučić pozvao na poštivanje Daytona

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u Beogradu kako je deklaracija SDA antisrpska i antidaytonska te da je kao takvu odbacuje.

Dodik je to izjavio nakon sastanka s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te premijerkom Srbije Anom Brnabić, kojem su nazočili i predstavnici ostalih političkih stranaka iz Republike Srpske (RS).

Deklaracija SDA nije interni dokument jedne stranke, već općeprihvaćeni dokument bošnjačkih stranaka usmjeren ka rušenju Republike Srpske. Mi smo to tako razumjeli i pokušavamo izgraditi zajednički koncenzus u RS-u kako bismo mogli odgovoriti na taj dokument, kazao je Dodik.

Dodao je kako je cilj bošnjačkih političkih stranaka da nema Republike Srpske i Srba u Bosni i Hercegovini.

Trebamo očuvati stabilnost i mir, vratiti se dijalogu – to nije sporno. Trebamo se vratiti Daytonskom sporazumu, a to podrazumijeva da SDA kao najvažnija politička stranka kod Bošnjaka mora povući svi te dokumente, poručio je predsjednik SNDS-a.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je kako neće posebno komentirati deklaraciju SDA, istaknuvši da je dovoljan komentar to što su se svi predstavnici političkih stranaka sa sjedištem u RS-u jednoglasno usprotivili tom dokumentu.

Vučić je pozvao na suzdržanost u reakcijama i smirivanje tenzija.

Mi pozivamo i predsjednik Dodika i predsjednicu Cvijanović, kao i sve ove ljude iz RS-a da pokažu punu suzdržanost, da ne reagiraju naglo, da djeluju u interesu RS-a, Srbije i Bosne i Hercegovine. Trebamo dati sve od sebe da se sačuva mir i stabilnost. Bilo kakav sukob značio bi ekonomski krah i ekonomski kraj za sve nas, kraj dobre budućnosti za sve nas, izjavio je Vućić.

Po njegovim riječima, pozicija Srbije prema Bosni i Hercegovini je nepromijenjena i principijelna.

Taj stav je postojanje jedne države Bosne i Hercegovine, dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH sa svim njihovim nadležnostima i dogovor tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka. Daytonski mirovni sporazum može se mijenjati samo dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugim narodima, zaključio je predsjednik Srbije.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare