Published On: Uto, lip 29th, 2021

Dodik poručio novom “visokom predstavniku”: RS nema namjeru surađivati s osobama sumnjivih mandata

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Beogradu da će Republika Srpska prihvatiti novog visokog predstavnika u BiH samo ako on bude imenovan odlukom Vijeća sigurnosti UN, te da Republika Srpska nema namjeru surađivati s osobama koja imaju sumnjive mandate.

Dodik je uoči sjednice Vijeća sigurnosti UN, u okviru bi trebalo da budu održani sastanak i konzultacije o BiH, rekao da je imenovanje Kristijana Šmita za visokog predstavnika “nakaradna situacija” i Srpska će se po ovom pitanju ponašati u skladu sa stavom Narodne skupštine, prenosi Srna.

Mi ćemo prihvatiti imenovanje samo ako je to odluka Vijeća sigurnosti UN. Ako ne bude, ja ću vjerojatno imati priliku u okviru Predsjedništva da mu kažem da je on za nas neizabran i da on za nas nema značaj visokog predstavnika. Ako dođe na taj način, nitko ne treba da sumnja da mu neću reći da Republika Srpska nema namjeru surađivati s osobama koji imaju sumnjive mandate – rekao je Dodik u Beogradu.

On je pojasnio da, prema međunarodnom pravu, Vijeće sigurnosti mora donijeti relevantnu rezoluciju o imenovanju osobe za tako nešto.

Vidimo da u posljednje vrijeme mnogi izbjegavaju tako nešto. Očigledno je da je sumnjivo njegovo imenovanje. Večeras imamo neku sjednicu Vijeća sigurnosti na kojoj će se na to pitanje pokušati dati odgovor, ali sama formulacija pitanja govori o tome da neki žele da izbjegnu ili provuku uz minimalno činjenicu da je to, eto, samo bilo dnevnom redu – rekao je Dodik.

Dodik je pojasnio da, prema Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, visokog predstavnika biraju i usuglašavaju strane potpisnice, a relevantnom rezolucijom potvrđuje ga Vijeće sigurnosti, i nijedan drugi način nije poznat.

Dakle, Aneks 10 je sastavni dio međunarodnog akta koji se zove Dejtonski sporazum i nije ga bilo moguće drugačije promijeniti, osim da se sastanu svi oni koji su donijeli taj akt i uveli međunarodnog predstavnika – rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, međunarodni predstavnik nije uveden izvorno aktima Vijeća sigurnosti nego Aneksom 10 strana potpisnica – Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske i zajedničkih institucija BiH, i to precizno piše.

Ali, naravno arogancija moćnih, velikih ide da ignoriraju i sami dokumente koje oni podržavaju. Postalo je cinično i degutantno da se oni koji najviše krše Dejtonski sporazum zaklinju u Dejton, a druge koji opet poštuju Dejton krive da ga krše – rekao je Dodik.

U New Yorku će večeras biti održana sjednica Vijeća sigurnosti UN u okviru koje bi trebalo da budu održani sastanak i konzultacije o BiH.

guest
nije obvezno
0 Komentari
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x