Published On: Čet, tra 26th, 2012

Dodik poručio: Nemam problema da umjesto šestorke bude petorka, aludirajući na “ispadanje” SDA

Dodik_Zlatko_pressMinistar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izrazili su u četvrtak u Sarajevu očekivanje da će Predsjedništvo BiH na sutrašnjoj sjednici usvojiti prijedlog proračuna za ovu godinu koju je predložilo Vijeće ministar BiH, a precizirano je da je proračun dodatni uvjet za neke druge makroekonomske, financijske i fiskalne aranžmane, prenosi Fena.

Na press konferenciji nakon sastanka Lagumdžija i Dodik istaknuli su potpunu suglasnost sa tim prijedlogom proračuna.

Dodik je ipak istaknuo da je „ponašanje SDA po tom pitanju neprihvatljivo, te da sami sebe diskvalificira kao mogućeg sugovornika po bilo kom od važnih pitanja.“

“Zainteresirani smo da proračun BiH bude usvojen. On je dio dogovora, nije dio nametanja. Tihić je pristao na taj dogovor i potpuno sebe kao sugovornika diskvalificirao, bar što se mene tiče, u pogledu bilo kakvih ozbiljnih razgovora ukoliko bude nastojao da dogovori, a nakon pola sata promijeni stav i ode. Ja osobno nemam problem da umjesto šestorke bude petorka,” kazao je Dodik.

Sugovornici su istaknuli da je za sredinu maja planiran sastanak predstavnika šest političkih stranaka na kojem bi trebalo da se razgovara o ukupnoj implementaciji presude Međunarodnog suda u Strasbourgu u predmetu Sejdić – Finci.

“Nema nijedan problem da se konačno završi priča koja se radno zove Sejdić – Finci i deblokira preostali uslov za moguću aplikaciju. Zato prihvatam da se nađemo u maju i stavimo to na dnevni red. Mada vjerujem, sa stanovišta sastanka u Banja Luci, da tu postoje tek male nijanse koje uvijek problem prave, ali u suštini značajan dio opredjeljenja da se to uradi nije sporan,” kazao je Dodik i precizirao da su razgovori „šestorke“ u posljednje vrijeme bili uspješni.

Lagumdžija je naglasio da su u dijelu koji se odnosio na pripremu BiH za ulazak Hrvatske u EU istaknuti napori koje treba učiniti da bh. proizvođači ne budu diskriminirani u odnosu na susjedne države. S tim u vezi razgovarano je o formiranju ekspertnih grupa koje bi pripremile odgovarajuće dokumente koji bi to omogućili.(Dnevnik.ba)