Published On: Sub, stu 4th, 2017

Dodik: Ponudit ćemo i Hrvatima u BiH da provedu peticiju o Sudu i Tužiteljstvu BiH

Vlast u RS-u umjesto referenduma je najavila peticiju o Sudu i Tužiteljstvu BiH, a Dodik je danas u izjavi novinarima u Banja Luci rekao da će pozvati građane da podrže tu peticiju, jer će pitanje biti isto, kao i referendumsko, a kako bi građani RS

Predsjednik RS-a Milorad Dodik najavio je da će razgovarati s predstavnicima političkog života hrvatskog naroda u BiH da i oni provedu peticiju o radu Suda i Tužiteljstva BiH na prostorima gdje većinski živi taj narod.

Vlast u RS-u umjesto referenduma je najavila peticiju o Sudu i Tužiteljstvu BiH, a Dodik je danas u izjavi novinarima u Banja Luci rekao da će pozvati građane da podrže tu peticiju, jer će pitanje biti isto, kao i referendumsko, a kako bi građani RS pokazali što misle o Sudu i Tužiteljstvu BiH. Ponovio je da se odluka o referendumu o Sudu i Tužiteljstvu BiH, koja bi trebalo da se sljedeći tjedan u parlamentu RS-a stavi izvan snage, “ne odbacuje, već samo suspendira i tražit će se novo vrijeme da se napravi konsenzus o tom pitanju”.

Nakon što, kaže, sadašnja opozicija u RS doživi debakl na izborima, vjeruje da će doći neka nova politička rukovodstva kod tih stranaka s kojima će se o ovom pitanju moći razgovarati, jer je RS “strašno ponižena ponašanjem pravosuđa BiH”.

Istaknuo je da će, kada god opozicija u RS bude spremna da se izglasa odluka o referendumu, on biti i održan, jer po zakonu na referendumu mora da glasa 50 posto upisanih birača ili više od 500.000 glasača kako bi on bio uspješan.

Ponovo je optužio veleposlanicu Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack da se miješa u unutrašnje stvari BiH i u rad parlamenta RS-a, vršeći pritisak da se donesu odluke koje strancima odgovaraju.

Cormack je jučer izjavila da je referendum o Sudu i Tužiteljstvu BiH potrebno potpuno ukinuti, a ne suspendirati u Narodnoj skupštini RS-a kako bi se spriječilo da ovo pitanje ponovo bude aktivno u budućnosti.

Kritizirao je deklaraciju, koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mladen Bosić, a prema kojoj bi trasa autoputa između Beograda i Sarajeva trebalo da ide rutom Beograd – Bijeljina – Brčko – Tuzla – Sarajevo, ističući da se “Bosić duže vrijeme pokušava da bori protiv RS” te da je prioritet za RS trasa puta na relaciji Pale-Višegrad.

 

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x