Published On: Pet, stu 1st, 2019

Dodik ponudio Izetbegoviću rok od 10 dana i poručio da ga nakon toga ne treba zvati

Pozivam Bakira Izetbegovića da se nađemo za vikend i dogovorimo oko formiranja Vijeća ministara, poručio je član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u petak obraćajući se novinarima.

Predlažem da se sastanemo za vikend i da promijenimo samo jedan članak onog našeg sporazuma iz kolovoza, tako da damo novi rok za formiranje Vijeća ministara BiH od deset dana. Ako se taj rok ne ispoštuje, i poslije posebne sjednice Narodne skupštine, onda mene više ne trebaju ni zvati, poručio je Dodik.

Komentirajući izjavu predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, datu u emisiji Pečat RTRS-a, kako BiH neće ući u NATO ako to ne žele Srbi, ali da ANP treba biti usvojen, Dodik je istaknuo da nikakav ANP ne dolazi u obzir, kao ni bilo kakva aktivacija MAP-a.

Ovo obraćanje medijima uslijedilo je nakon sastanka kojeg su održale delegacije SNSD-a i DNS-a, koje su predvodili lideri ovih stranaka Dodik i Marko Pavić.

Nakon sastanka Pavić je kazao da su razgovori podijeljeni na tri dijela – o koaliciji na lokalu, na razini RS i na razini BiH, a da su danas stigli da razgovaraju samo o razini RS.

Zaključak je da koalicija nastavi djelovanje jer je potrebna stabilnost da bismo rješavali ekonomske i političke probleme. Ovo je napredak u našim odnosima i očekujem smanjenje tenzija, rekao je Pavić.

Kao konkretan problem on je naveo funkcioniranje uprave Željeznica RS.

Direktor je iz DNS, izvršni direktori su iz SNSD i oni idu prema dvjema strankama i ne funkcioniraju kao uprava, rekao je Pavić.

Dodik je rekao da su zaustavljena nova imenovanja u javnoj upravi dok se ne dogovore unutar koalicije, piše Srpskainfo.

Ovo treba tretirati kao uobičajene konzultacije. Mi nemamo političkih razmimoilaženja, imamo određenih šumova između pojedinaca, rekao je Dodik.

On je najavio pripreme za posebnu sjednicu Narodne skupštine o poziciji RS i dodao da očekuje jedinstvo u koaliciji.

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare