Published On: Pet, sij 9th, 2015

Dodik ponovo zagovara samostalnost RS

Zahtjev da Srbi u BiH budu “svoji na svome” Dodik je opisao kao “nastojanje da se doprinese miru”, a Bosnu i Hercegovinu ponovo je opisao kao “državnu zajednicu” koja bi trebala biti “servis dva entiteta i tri konstitutivna naroda”

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je u petak zagovarao secesiju tog entiteta od Bosne i Hercegovine najavljujući kako će u predstojećem razdoblju biti ojačana autonomija RS na putu ka samostalnosti.

– Mi uporno govorimo da naš cilj jest samostalnost i da mi želimo upravljati našim resursima i nama samima – kazao je Dodik na svečanosti u Banjoj Luci upriličenoj u povodu 9. siječnja kojega u RS-u obilježavaju kao “dan republike”.

Zahtjev da Srbi u BiH budu “svoji na svome” Dodik je opisao kao “nastojanje da se doprinese miru”, a Bosnu i Hercegovinu ponovo je opisao kao “državnu zajednicu” koja bi trebala biti “servis dva entiteta i tri konstitutivna naroda”.

– Samo takva BiH ima smisla – konstatirao je Dodik koji je bio glavni govornik na svečanosti upriličenoj u povodu podsjećanja na 9. siječnja 1992. godine kada je skupina srpskih zastupnika u skupštini tadašnje Socijalističke Republike BiH samovoljno proglasila “republiku srpskog naroda u BiH”, što je predstavljalo uvod u opći rat koji će se rasplamsati nekoliko mjeseci kasnije.

Svečanosti u Banjoj Luci, upriličene ovim povodom, bojkotirali su svi bošnjački dužnosnici u entitetskim i tijelima državne vlasti, kao i svi predstavnici međunarodne zajednice u toj zemlji uz iznimku ruskog veleposlanika Petra Ivancova.

Potpredsjednik RS Ramiz Salkić u četvrtak je izjavio kako je 9. siječnja datum koji kod Bošnjaka može izazvati samo osude i gnušanje, jer je uspostava RS predstavljala uvod u masovne ratne zločine i genocid.

U Banju Luku je zato stigao patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej, koji je predvodio i vjerski obred, no upadljiva je bila odsutnost visokih dužnosnika iz Srbije.

U obilježavanju 9. siječnja sudjelovao je i hrvatski član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.