Published On: Uto, stu 11th, 2014

DODIK: Planiraju destabilizirati Srpsku, al vratit će im se to kao bumerang destabilizacijom cijele BiH

PREDSJEDNIK Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ocijenio je da će vodeća bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA) dovesti do destabiliziranja Bosne i Hercegovine nakon što je jučerašnjim potpisivanjem sporazuma s oporbenim Savezom za promjene kojega predvodi Srpska demokratska stranka (SDS).

“SDA pokušava napraviti sukobljene strane u Republici Srpskoj jer u biti želi destabilizaciju ovog entiteta, ali će umjesto toga SDA izabrati destabilizaciju BiH veću nego što misli. Oni koji podržavaju SDA vode BiH k rasulu”, rekao je Dodik, kako ga u ponedjeljak prenose mediji u BiH.

Predsjednik Republike Srpske i čelnik SNSD-a koji je na posljednjim izborima ponovno izabran na tu dužnost kazao je kako je očigledno da “SDA pokušava razbiti političku strukturu Republike Srpske” sumnjajući da su se i predstavnici međunarodne zajednice uključili u formiranje vlasti.

“Ako SDS prihvaća biti izabran i da bude u nekom drugom odnosu a ne u partnerstvu, onda je to jedna loša politika za Republiku Srpsku”, rekao je Dodik.

Dokument o “zajedničkim načelima uspostave državne vlasti”

Čelnici Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte (DF) Željka Komšića i oporbenog Saveza za promjene iz Republike Srpske, kojega predvodi Srpska demokratska stranka, potpisali su u nedjelju navečer u Sarajevu dokument o zajedničkim načelima uspostave državne vlasti te su pozvali HDZ BiH kao legitimne predstavnike Hrvata da se priključe ovome dogovoru.

Za uspostavu vlasti na državnoj razini potrebna je potpora 22 od 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH. Stranke koje su potpisale sporazum po podacima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, koje će danas objaviti službene konačne rezultate izbora, imaju 21 zastupnika.

Dodikov SNSD s koalicijom ima 42 od 82 zastupnika

U Republici Srpskoj pojedinačni pobjednik na izborima je Dodikov SNSD, a njegova koalicija ima većinu, 42 od 82 zastupnika u tamošnjoj Narodnoj skupštini.

Koalicijski dogovor postignut sinoć na sastanku u Sarajevu, nazvan “Programska načela za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom razdoblju 2014-2018”, usuglašen je nakon što su stranke iz Sarajeva SDA i DF ocijenile da bi u vlasti radije vidjeli oporbeni SDS nego SNSD Milorada Dodika, koji je pobijedio na izborima u Republici Srpskoj.

Programska načela potpisali su čelnici stranaka SDA Bakir Izetbegović, Demokratske fronte Željko Komšić, kao i članovi Koalicije za promjene iz Republike Srpske, predsjednik SDS-a Mladen Bosić, Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić i Neovisnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.