Published On: Pet, svi 21st, 2021

Dodik pisao u Haag zbog Karadžića, Komšić zbog Dodika…

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo sudu u Haagu da preispita odluku o premještanju Radovana Karadžića u zatvor u Velikoj Britaniji.

U pismu predsjedniku Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove Carmelu Agijusu, Dodik poziva na preispitivanje odluke o premještanju prvog predsjednika RS-a Radovana Karadžića na doživotnu kaznu u Veliku Britaniju.
Dodik je to izjavio u pismu koje je uputio Agijiusu, nakon što je Međunarodni sud u Haagu odbio prigovor obrane na odluku da se Karadžić pošalje na odsluženje doživotne kazne u Veliku Britaniju.
“Koristim priliku da izrazim duboku zabrinutost zbog vaše odluke da prvi predsjednik Republike Srpske, gospodin Radovan Karadžić, služi zatvorsku kaznu u Ujedinjenom Kraljevstvu.” Morali ste odmah povući ovu odluku “, rekao je Dodik, kako izvještava “Klix”.
Upozorio je da će Karadžićeva fizička sigurnost biti “apsolutno ugrožena” ako bude premješten u bilo koji zatvor u Velikoj Britaniji.
S vaše strane ne postoje dodatna i povjerljiva jamstva da će njegova osnovna ljudska i građanska prava biti zaštićena u engleskom zatvoru i da neće biti izložen revanšizmu nekih drugih skupina zatvorenika”, napisao je Dodik.Dodik je zatražio od Agijusa da još jednom preispita svoju odluku i pošalje Karadžića u neki drugi zatvor u Europi.

Komšić se umiješao

Nametnuti Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić nešto kasnije oštro je kritizirao Dodika zbog pisma Ađijusu.

 

“Ne želim ulaziti u pitanje hoće li Milorad privatno pisati sucima suda koje već godinama nije priznavao i javno stati na stranu ratnog zločinca. Možda bi mi bilo drago da to učini. Ako postoji netko na svijetu tko ne zna kakav je, da, sazna  iz takvih pisama. Međutim, zloupotrijebio je instituciju Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a to je nedopustivo, jer to nije stav Predsjedništva i države Bosne i Hercegovine “, rekao je Komšić.Dodaje da će svima uputiti upozorenje da Milorad Dodik ne piše u ime Predsjedništva BiH.

0 0 glasovi
Ocjena članka
guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x