Published On: Wed, Jun 8th, 2016

DODIK: PIK je dramatičan primjer uplitanja stranog faktora u poslove BiH

ISTOČNO SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da je Vijeće za provedbu mira u BiH / PIK / dramatičan primjer uplitanja stranog faktora u poslove BiH.

“Odlučivati ​​o BiH bez najvažnijih faktora u njoj iluzorna je priča. BiH i ne može uspijeti ukoliko ne postane vlasništvo domaćih ljudi, a da se stranci u to ne miješaju”, smatra Dodik.

Prema njegovim riječima, članovi PIK-a karikiraju stvar sastancima s članovima Predsjedništva BiH, jer moraju znati da to nije BiH, da je to izvedenica u BiH, a ne suština.

On je izjavio novinarima da je jasno da BiH ne može funkcionirati sa stranom upravom, a jedna od manifestacija te strane uprave svakako je povremeno zasjedanje PIK-a.

“Nikada se nije dogodilo da PIK kritizira rad međunarodne uprave u BiH koja je ovdje dramatično griješila i donosila odluke koje nisu bile u skladu s Ustavom BiH i Daytonskim sporazumom”, podsjetio je Dodik.

Predsjednik Srpske smatra da su sjednice PIK-a postale isprazno sastančenje koje je za neke ljude, kao što je visoki predstavnik u BiH, dobrodošlo da bi imali neku formu da pokriju svoj nerad.

“PIK je tu da pokrije taj nerad, pokriti visokog predstavnika koji nikome ne služi, da iživljavaju svoje politike koje u suštini ne znače ništa. Već odavno ne pratim što rade i što saopštavaju”, naglasio je Dodik.

Dodik: Ne može se ugrožavati interes srpskog naroda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Istočnom Sarajevu da mu je drago što je o pitanju popisa stanovništva u BiH došlo do konsenzusa svih političkih faktora – i vlasti i oporbe, što je pokazalo da se u BiH ne može ugrožavati vitalni i suštinski interes srpskih naroda.

Napominjući da će pitanje popisa stanovništva u BiH biti tretirano u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Dodik očekuje da će rasprava i zaključci Narodne skupštine pokazati ono što je općeprihvaćeno, odnosno općepotvrđen stav o tome svih političkih faktora u Srpskoj.

“Metodologija i način na koji misle da objave popis stanovništva za nas je neprihvatljiv. Oni to mogu objaviti, ali neće dobiti verifikaciju. Oni koji budu upotrebljavali brojeve koje oni objave za nas apsolutno neće biti validni”, izjavio je Dodik novinarima.

On je poručio da bi bilo pametno da se na pitanju popisa stanovništva vrati konsenzus.

“Priča o Agenciji za statistiku BiH je izvedena. Ona nema ni u Ustavu BiH ni u Daytonskom sporazumu, ali je formirana pod pritiskom. Bilo bi logično da su statističke agencije na razini entiteta provodile popise i da je onda zbirno to objavljeno.

Ovako se agencija za statistiku BiH pokušava nametnuti kao najvažniji statistički organ u BiH, što ona nije “, naglasio je Dodik. Prema njegovom mišljenju, sve je to sijanje nepotrebnih stvari u BiH, stvaranjem institucija koje nisu odraz dejtonskog bića BiH i nastojanjem da se sve centralizira.

“Neće Bošnjaci na ovaj način ništa uspjeti da naprave u BiH. To im je velika iluzija. BiH će ispuhati kao prazan balon u kojoj nitko neće biti zainteresiran da bilo što radi”, smatra Dodik.

Navodeći da čak i oni koji su ušli u “dell” s Bošnjacima imaju prag ispod kojeg ne žele da pristanu da budu poraženi i poniženi, predsjednik Republike Srpske napominje da je to najbolja poruka Bošnjacima da shvate da moraju uvažavati realne i relevantne interese naroda i relevantne predstavnike naroda, a ne da pokušavaju kamuflažu.

“Kada Bošnjaci pokušaju iskreirati ovo što su iskreirali sada doći ćemo u situaciju da će sve to da se raspadne.

Ljudi, bez obzira koliko to i htjeli, ne smiju od javnosti Republike Srpske da idu dalje.

To je pokazao i popis i neke druge točke “, smatra Dodik.

Predsjednik Srpskog ističe da oni koji dolaze iz entiteta moraju biti apsolutni izborni pobjednici i da budu vlast i na razini entiteta i kao takvi da idu na nivo BiH.

“Kad to bude SDS, neka bude SDS, kad je SNSD, neka bude SNSD. To je najbolji način za Republiku Srpsku i srpski narod”, pojasnio je Dodik.