Dodik: Ovo je potpuni uspjeh ovog sastanka, finalizira se prijedlog izmjena zakona o Ustavnom sudu BiH

U administrativnom centru bh. entiteta Republika Srpska u Istočnom Sarajevu održan je sastanak entitetskih službenika koji rade u institucijama Bosne i Hercegovine.

“Mislim da sam sastanak nije nešto posebno u političkom smislu važan”, kazao je Dodik na početku obraćanja. Naveo je da su se danas okupili u Istočnom Sarajevu “da bi objasnili i prezentirali najnovije odluke i učešće o odlučivanju”.

“Odluke bilo koje vrste neće biti usvajane i donošene. Što se tiče drugih nivoa odlučivanja za sada sve ostaju u redovnoj aktivnosti. Zato je bilo ljudima potrebno o čemu se ovdje radi. Mogu da izrazim zadovoljstvo da se značajan broj odazvao pozivu, jedan mali broj to nije i pravdaju to svojim odsustvom, a jedan broj onih koji se nisu pokazali koherentnim i dostojnim da budu pozvani radeći loše za Srbe u zajedničkim institucijama nije bio ni pozvan”, kazao je Dodik.

“Moram da kažem da je ovo potpuni uspjeh ovog sastanka, na njemu ništa nije tajno urađeno. Govorili smo o tome na koji način ćemo se kretati i gospodin Tegeltija i ja smo tu situaciju objasnili. Predsjedništvo, Zastupnički dom, Dom naroda, komisije, Vijeće ministra će funkcionirati i raditi, svi predstavnici, ministri i zastupnici i ja kao srpski član Predsjedništva BiH ću dolaziti na sjednice, ali na tome neće biti odluke”, kazao je Dodik.

Naveo je da se prijedlog izmjena zakona o Ustavnom sudu BiH finalizira.

“U toku dana ili sutra vjerujemo da će biti spreman da se preda nadležnim strukturama i zatraži u proceduri da se stavi na dnevni red i to pitanje razmotri. Vjerujem da rješenja koja smo predložili mogu biti korisna i biti prihvatljiva i za Bošnjake. Od strane Bošnjaka nam je došla jasna poruka vezano za Aneks II”, naveo je, piše N1.