Published On: Uto, ožu 25th, 2014

Dodik: Ovakva BiH, kao eksperimentalno područje, ne može opstati

“Mislim da Bosne i Hercegovine nema bez unutarnjeg dogovora i da ona ide ka potpunoj blokadi, rekao je danas predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

On je u razgovoru za agenciju Anadolija kazao da “Bosnu i Hercegovinu ne blokira Milorad Dodik već da ona ide ka blokadi zato što je izgubljena vjera u međunarodni faktor koji uopće nije bio odgovoran, posvađane su političke elite u okviru bošnjačkog naroda, obespravljene političke elite u okviru hrvatskog naroda, a srpska politička elita je nezadovoljna jer je izgubila mnogo ovlaštenja”.

“Ako Bosna i Hercegovina hoće da preživi, ja mogu da pozovem ljude na taj dijalog. Moramo sjesti i reći da li je ono što su uradili visoki predstavnici do sada uredu ili nije uredu, pa da se argumentirano čuje zašto Bošnjaci misle da jeste, a mi mislimo da nije uredu. I da se naprave rješenja. Ako nema našeg rješenja, sva strana rješenja nigdje nisu uspjela”, rekao je Dodik.

Okrivljujući najviše međunarodnu zajednicu za trenutno stanje u BiH, Dodik je kazao da ako se BiH ne otarasi raznih mešetara, neće moći ići dalje.

“Prvi preduvjet je da se međunarodni intervencionizam odbaci od svih strana u BiH. Ovakva BiH, sa enormnom upravom međunarodnog aparata, špekulanata, propalih birokrata u svojim zemljama, ne može da uspije”, smatra Dodik.

Prema njegovom mišljenju, predstavnici međunarodne zajednice činili su sve da BiH ne bude prostor razvoja već, kako je kazao, eksperimentalno područje.

“To nismo razumjeli svi u BiH i zato se dijelimo. Zato mi mislimo da ova BiH, koja je podanik međunarodne zajednice, ne može opstati, i da nas FBiH, kao takav podanik, vuče sve dole. Mi hoćemo da upravljamo resursima i da to zajedno činimo”, poručio je Dodik.