Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija nije predstavljalo stav Predsjedništva, već njegov privatni stav. “Predsjedništvo nije usuglasio njegov nastup, niti je on to tražio od Predsjedništva. On je mimo dosadašnje prakse otišao tamo i iznio svoj lični stav”, rekao je Dodik […]

" />
Published On: Sri, ruj 25th, 2019

Dodik oštro odgovorio Komšiću: “Smišljen je kao podvala Hrvatima, može samo blebletati, nebitan je …u New Yorku iznio privatne stavove”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je danas da je obraćanje predsjedavajućeg Predsjedništva Željka Komšića Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija nije predstavljalo stav Predsjedništva, već njegov privatni stav.

“Predsjedništvo nije usuglasio njegov nastup, niti je on to tražio od Predsjedništva. On je mimo dosadašnje prakse otišao tamo i iznio svoj lični stav”, rekao je Dodik novinarima u Bihaću.

On je podsjetio da je dan prije Komšićevog odlaska uDodik oštro odgovorio Komšiću: “Smišljen je kao podvala Hrvatima, može samo blebletati, nebitan je …u New Yorku iznio privatne stavove”održana sjednica Predsjedništva BiH.

“On nije ni spomenuo potrebu da usuglasimo stav bez obzira na to što smo imali priliku da razgovaramo o tome. On je svjesno ignorirao instituciju Predsjedništva, omalovažio je i u New Yorku iznosio isključivo svoje lične stavove. Nikakve stavove Predsjedništva nije iznosio i sve što je rekao samo je njegov lični stav”, kaže Dodik.

Komšić je u obraćanju Generalnoj skupštini UN istakao da je neprimjereno uplitanje susjednih zemalja u unutarnja pitanja BiH.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je  da predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić ne može ništa uraditi i da je smišljen kao podvala Hrvatima, a sada pokušava držati lekcije Srbima.

– Može samo da blebeće. Iza njega stoji prevara jer je kao hrvatski član Predsjedništva izabran bošnjačkim glasovima. Taj identitet prevare kod njih stalno postoji – rekao je Dodik novinarima u Bihaću, komentirajući Komšićevu izjavu da “neće odustati od toga da Dodika sprečava u proizvođenju kriza, daljnjoj militarizaciji i destabilizaciji”.

Dodik je podsjetio da je ranije rekao da je Komšić političko nedonošče pobačeno na izborima i da to mišljenje ima i danas.

– On je smišljen kao podvala Hrvatima, a onda pokušava da drži lekcije nama, Srbima. On je nebitan, a nešto drugo je što pokušava da se nametne kao neko važan. Niti sam ja, niti je on Predsjedništvo. Da bi Predsjedništvo imalo snagu, mora imati suglasnost sva tri člana, sviđalo se to meni, njemu ili bilo kome drugom. Dakle, to što on govori su njegovi privatni stavovi – kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, BiH je u krizi otkad postoji.

– Da sam htio da napravim krizu, i danas bih to mogao. Mogao sam da blokiram Predsjedništvo. To nisam uradio. Otišao sam u Predsjedništvo i taj organ je konstituiran. Neko drugi je rekao da se ne može formirati Vijeće ministara, nisam ja – naglasio je Dodik.

On je poručio da je i ovog trenutka još za to da bude formirana vlast na nivou BiH jer je to logično nakon izbora.

– Nikakva priča o NATO-u i kretanju prema članstvu se neće dogoditi bez obzira na to što on slavodobitno pokušava da to predstavi kao neke svoje ciljeve – rekao je Dodik, prenosi Srna.