Published On: Tue, Jun 2nd, 2020

DODIK: Ostavka Radončića – obračun u okviru bošnjačke političke elite

To mjesto svakako pripada Bošnjacima, ali je neophodno naravno da se prođu sve provjere i procedure tog novog imena. Što se tiče Radončića, mislim da je on pokazivao jednu angažiranost daleko više nakon pogubnih posljedica na tom mjestu u prethodnom mandatu – rekao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ostavka ministra sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudina Radončića predstavlja obračun u okviru bošnjačke političke elite.

– Sam Radončić je rekao da je to problem migranata gdje postoji plan SDA. O tome smo mogli da čujemo na Predsjedništvu prije jedno mjesec dana i vidjelo se da tu nešto ne funkcionira – rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da sada opet Vijeće ministara nije kompletan, prenosi Srna.

– To mjesto svakako pripada Bošnjacima, ali je neophodno naravno da se prođu sve provjere i procedure tog novog imena. Što se tiče Radončića, mislim da je on pokazivao jednu angažiranost daleko više nakon pogubnih posljedica na tom mjestu u prethodnom mandatu – rekao je Dodik.

On je za Radončića rekao da je bio čovjek koji je prihvaćao realno pozicioniranje Ministarstva unutrarnjih poslova Republike Srpske, kao i da je obavljao konsultacije koje su bile od koristi i za BiH i Republiku Srpsku.

– Pokušat ćemo da nađemo nekog sličnog u tom pogledu i vjerujem da je to moguće – zaključio je Dodik.

Ministar sigurnosti u Vijeću ministara Fahrudin Radončić potvrdio je ranije danas u Sarajevu da će podnijeti ostavku na funkciju ministra zbog političke razlike u odnosu na neka strateška pitanja između SDA i SBB-a, poput pakistanskih migranata i afere “Respiratori”.