Published On: Fri, Jun 24th, 2016

DODIK OSPORAVA BOSANSKI JEZIK “Ako nešto hoće biti “bosansko”, onda svi u BiH moraju odlučivati o tome”

– Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je ponovo osporio postojanje bosanskog jezika.

-Ako netko hoće da se nešto zove bosanski, onda u to moraju biti uključeni svi u Bosni o tome. Mi ne pretendiramo da imamo bilo koje obilježje “bosansko” u bilo čemu što je u RS-u. Ali isto tako ne možemo prihvatiti da nam netko nametne bilo što, pa i jezik, naveo je Dodik.

Komentirajući konferenciju o temi „Milenij opstojnosti bosanskog jezika”, koja je održana danas u Banjoj Luci, u organizaciji Ureda potpredsjednika RS-a Ramiza Salkića, on je u izjavi novinarima upitao „kakav milenij”, te dodao da je to „laž”.

-Možete izmišljati stvari, ali sigurno dokazati tu neku vrstu priče. Da je milenij ne bi bilo spora – ustvrdio je Dodik.

Potpredsjednik bh.entiteta RS-a Ramiz Salkić  je rekao da je borba za jezik, borba svih Bošnjaka u tom entitetu, za stjecanje ravnopravnosti i jednakih mogućnosti za sve građane u skladu s ustavom, što je preduvjet za mir, stabilnost i bolji život u budućnosti.

Ponovivši da je u tom entitetu na sceni višemjesečno negiranje bosanskog jezika, Salkić je kazao da je „nemoguće  negirati bosanski jezik u RS-u, jer su se Bošnjaci, ali i drugi građani na ovom prostoru na prethodna dva popisa izjasnili da govore taj jezik”.

Uoči konferencije o temi „Milenij opstojnosti bosanskog jezika”, Salkić je rekao da je ovaj skup odgovor na diskriminaciju i segregaciju i negiranje bosanskog jezika u RS-u ne samo u obrazovnom procesu već u cjelokupnom javnom govoru.