Published On: Pet, lis 16th, 2020

Dodik: OSA u službi samo jednog naroda, mora biti agencija svih ili je neće biti

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je Obavještajno-sigurnosna agencije (OSA) izvan javne kontrole i poručio da ona ne može biti obavještajna agencija samo jednog naroda nego svih ili je neće biti.

-Kako stvari stoje, veoma će upitno biti hoće li je biti –  istaknuo je Dodik.

On je rekao da mu nije poznato da je direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Osman Mehmedagić danas saslušan u Tužiteljstvu BiH u dva predmeta i da te stvari ne prati, nego neki drugi rad, ali je istaknuo da je bilo puno zloupotreba s pozicije na kojoj se nalazi.

Dodik je rekao da je OSA izvan javne i parlamentarne kontrole, da su pokušali da podmite i potkupe sve što može da odlučuje o njihovom statusu.

Jedino SNSD godina govori da to ne valja i da to ne može da bude obavještajna organizacija jednog naroda, jedne političke partije i jednog čovjeka nego obavještajna agencija svih ili je neće biti”, kazao je Dodik.

On je dodao da neki što nezakonito rade moraju odgovarati u skladu sa zakonom, ističući da ne želi da o tome govoriti jer postoje nadležni za to.

Mehmedagić danas je tijekom jednosatnog ispitivanja dao iskaz u Tužiteljstvu BiH, ali nakon saslušanja nije želio novinarima to komentirati.