Published On: Sun, Aug 30th, 2015

DODIK: Optužnica protiv Orića je farsa, referendum će biti raspisan

Predsjednik RS Milorad Dodik danas je optužnicu protiv Nasera Orića nazvao “farsom”, te ponovio nezadovoljstvo radom Suda i Tužiteljstva BiH zbog čega, kazao je, treba provesti referendum u RS o pravosuđu BiH.
Dodik tvrdi da će Orić zbog nedostatka dokaza i preživjelih, te nemogućnosti svjedoka da zbog starosti svjedoče, biti oslobođen.
– Čekali su da pomru svjedoci, da nema dokaza i da ga onda optuže. To je sva priča o Oriću – ustvrdio je Dodik i upitao zašto nisu dozvolili da Orića “procesuira srpsko pravosuđe, ako su u bh. pravosuđu orijentirani ka pravdi”.

On tvrdi da će referendum u RS biti raspisan, a da će nakon izjašnjavanja građana, za koje je uvjeren da će biti u smislu odbijanja nametnutnih zakona visokog predstavnika, institucije RS imati pravo i mogućnost da na toj volji naroda donesu “propise koji će jasno reći stav RS o toj volji naroda”.
– Poput Kočićevog Davida Štrpca, Sud i Tužiteljstvo BiH žele dovesti RS u podređen položaj i tome se moramo oduprijeti – ustvrdio je Dodik, koji je danas prisustvovao “Kočićevom zboru” na Stričićima kod Banje Luke.
Osvrčući se na izjavu premijera Srbije Aleksandra Vučića da RS treba tražiti vraćanje svih nadležnosti koje su joj oteli visoki predstavnici, Dodik je rekao da ohrabruje da i u drugim državama u regiji, pogotovo u Srbiji, shvaćaju da je došlo do kršenja prava i uvođenja nelegalnog pravosuđa.
– Važno je kada premijer Aleksandar Vučić ili bilo koji dužnosnik Srbije, koja je jmac i potpisnik Daytonskog sporazuma, to kaže – poručio je Dodik./Fena/HMS/