Published On: Čet, ožu. 2nd, 2017

Dodik optužio Kolindu da laže Rusima

MOSKVA – Predsjednik RS Milorad Dodik, tvrdi da nema nikakav problem u radu rafinerije nafte u Brodu koja navodno zagađuje okoliš iu susjednom Slavonskom Brodu, optuživši hrvatskog predsjednika Kolindu Grabar-Kitarović da je o tome netočno informirala ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Uoči odlaska u Moskvu gdje se danas sastao  s Lavrovim , Dodik je ruskoj agenciji Sputnjik kazao da će uz političke teme biti riječi io brodskoj rafineriji.

– Razgovarat io nedavnom sastanku koji je gospodin Lavrov imao s predsjednikom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović, na kome se govorilo o rafineriji u Brodu. Hrvatska strana uporno nastoji prikazati problem koji ne postoji i da tako animira ne samo njihova tijela već i europske – izjavio je Dodik.

Hrvatski predsjednik i ruski ministar vanjskih poslova su se na sastanku u Njemačkoj dogovorili o mjerama koje bi trebalo poduzeti kako bi rafinerija u brodu, koja je u vlasništvu ruskog naftnog diva “Zarubežnjefta”, smanjila emisiju štetnih plinova čime bi se utjecalo na smanjenje zagađenja zraka.

Konkretno je dogovoreno da se provede postupak gasoficiranja pogona rafinerije što bi smanjilo proizvodnju štetnih tvari tijekom prerade sirove nafte.

Pretpostavka za to je spajanje na plinovod u Hrvatskoj, odnosno u Slavonskom Brodu, što vlast u RS odbija, a Dodik je ponovo istaknuo da RS “ne želi plin iz Hrvatske” odnosno da će raditi na dodatnom spajanju s plinskom mrežom Srbije.

– Jako nas interesuje pozicioniranje oko plinovoda koji bi trebao doći u regiji. Mi želimo biti dio tih rješenja – kazao je Dodik uoči puta u Moskvu istaknuvši da se RS i dalje nada oživljavanju “Južnog toka”.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer