Published On: Pet, stu 11th, 2016

Dodik 'opleo' po Izetbegoviću: Ti si ekstremist, a u rat nas je odveo tvoj otac

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najveća opasnost po stabilnost u BiH i regiji, jer na sve načine pokušava ostvariti san svoga oca da od BiH stvori islamsku državu.
 
(foto: Dodik i Izetbegović prillikom usvajanja mehanizma koordinacije i  aranžmana s MMF-om i to bez predstavnika s hrvatske strane)
 
“Zbog takve pogubne islamističke politike BiH, sa Bakirom Izetbegovićem nema nikakvu budućnost”, istaknuo je Dodik u izjavi Srni.
Osvrćući se na današnju Izetbegovićevu izjavu da “RS na čelu s Miloradom Dodikom u velikoj mjeri usporava napredak BiH” i da je “Dodiku bolje da promijeni svoje ponašanje kako on ne bi bio promijenjen”, predsjednik RS-a je rekao da je Izetbegović, “kao prijatelj i inspirator terorista, vehabija i islamista, posljednji čovjek koji može nekome prijetiti i nekoga mijenjati”.
Dodik je istaknuo da je Izetbegović, prije svega, dužan da, nakon saslušanja Fahrudina Radončića u sudu u Prištini, cjelokupnoj javnosti, a posebno Srbima, pruži podrobnije objašnjenje kakva je njegova uloga u likvidaciji Srba i započinjanju rata u BiH.
“Ni meni ni Republici Srpskoj neće nitko prijetiti, niti dovoditi u red, pogotovu ne ekstremisti poput Bakira Izetbegovića. Vrijeme stranog intervencionizma pripada prošlosti”, poručio je Dodik.
On je napomenuo da je Izetbegović svoj ekstremizam dokazao i proteklih dana svojim, sa ostalim članovima Predsjedništva BiH nuusaglašenim nastupom u Bruxellesu, gdje je susrete s dužnosnicima EU i NATO-a ponovo iskoristio za grubu političku manipulaciju na štetu srpskog naroda i Republike Srpske.
“Njegov istup u Bruxellesu je samo dokaz da on, zapravo, govori u ime radikalnih muslimana koji su spremni za nove sukobe. Tvrdnje da je RS nastala na zločinima, da su se muslimani u BiH tijekom rata samo branili, iako svi znaju da nas je sve u taj rat odveo upravo njegov otac sa svojim islamističkim idejama, te opravdavanje ‘puzajućeg’ stvaranja islamske države u BiH – samo pokazuju da Republika Srpska itekako ima razloga da svakim danom sve više jača sebe i svoje institucije”, rekao je Dodik Srni.
Osvrćući se na Izetbegovićeve stavove u vezi s uhićenjem bivših pripadnika HVO-a u Orašju i njegovu “začuđenost” zbog “adresiranja tog problema na bošnjačku politiku”, Dodik je ocijenio da sve to poprima komičnu dimenziju, jer je svima jasno da je pravosuđe u BiH upravo pod Izetbegovićevim političkim utjecajem.
“Svi zločinci trebaju odgovarati, a kao predsjednik Republike Srpske, kome srpski narod godinama ukazuje povjerenje, posebno sam zainteresiran da budu preocesuirani zločini nad Srbima. To se, nažalost, ne događa u dovoljnoj mjeri upravo zbog bošnjačkog političkog utjecaja u pravosuđu”, kaže Dodik.
On je podsjetio da je “čak i američki diplomat Hill, koji za vrijeme svog mandata u BiH Republici Srpskoj sigurno nije bio prijatelj, pri odlasku iz BiH govorio o utjecaju Izetbegovićeve SDA na pravosuđe BiH”.
“To je bošnjačka politička stranka koja je svoje ljude ‘ugradila’ i u Sud i Tužiteljstvo BiH, Ustavni sud, da ne govorim o nižim razinama… Oni tamo ne zastupaju pravdu, nego interese bošnjačke političke elite”, napominje Dodik.
Komentirajući Izetbegovićev stav da treba “presjeći utjecaj Rusije” na Balkanu i da to treba “učiniti upravo na Beogradu”, Dodik je rekao da je utjecaj i Rusije i Srbije na BiH pozitivan, ali da upravo to Izetbegoviću ne odgovara.
“Rusija i Srbija su se uvijek zalagale samo za dosljedno poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma, i to je ono što je u BiH najpotrebnije. Izetbegoviću to očigledno ne odgovara jer u planu ima neko drugo uređenje BiH, kakvo je njegov otac opisao u ‘Islamskoj deklaraciji”, naglasio je Dodik.
On je poručio da “i Srbija i Rusija, kao dokazani prijatelji srpskog naroda u BiH, a bez obzira na negativne stavove bošnjačke politike, ostaju partneri u razvoju i jačanju Republike Srpske”.
(Izvor: SRNA)