Published On: Tue, Oct 13th, 2015

DODIK OPLEO PO EU: “Kršite međunarodno pravo i zaključujete na osnovu špekulacija iz Sarajeva!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da je stav Vijeća za vanjske poslove EU – da bi održavanje referenduma u Srpskoj o pravosuđu na raini BiH predstavljalo “izazov za koheziju, suverenitet i teritorijalni integritet BiH” – u suštini branjenje ranijih nedjela i kršenja međunarodnog prava.

Dodik je rekao da Vijeće za vanske poslove EU ima pravo baviti se time, ali da je neshvatljivo da zaključuje na osnovu špekulacija iz Sarajeva i na bazi toga “ostaje u domenu zabluda”.

“Kada bi pročitali o čemu je riječ i kakvo je /referendumsko/ pitanje, onda bi vidjeli da to nije urušavanje teritorijalnog integriteta… Ali, očigledno da BiH ima problem s teritorijalnim integritetom jer ga svi brane, a kad nešto braniš onda tu nešto nije dobro”, rekao je Dodik Srni.

On je napomenuo da priča o Sudu i Tužiteljstvu BiH nije nova, ali da su se na ovaj način Europljani izravno u sve to upleli.

“BiH, koju oni prizivaju da bude suverena ili bi trebalo biti na europskom putu, treba donositi sama svoje odluke, a ne na ovaj način da se posmatra kao pastorče ili kao neko kome treba da se drže predavanja”, rekao je Dodik, ocijenivši da i Europa snosi dio odgovornosti kada je riječ o problemima pravosuđa na razini BiH.

Govoreći o ocjeni Vijeća za vanjske poslove da najveće nedostatke pravosuđa BiH treba rješavati kroz strukturalni dijalog o pravosuđu, Dodik ističe da neka zemlja, da bi imala strukturalni dijalog s EU, mora biti kandidat za članstvo u EU.

“Stav da ne treba referendum i da se nešto rješava kroz dijalog, strukturalni pogotovo, govori o tome da se ovdje samo vježbaju s nama. Da bi netko imao strukturalni dijalog s EU, ta zemlja bi morala biti kandidat za EU, pa bi EU trebala nama dati poglavlja da mi pregovaramo”, ističe predsjednik Srpske.

Predsjednik RS je poručio da narod u Republici nikada ne smije izgubiti mogućnost odlučivati sam o sebi.

“Mi ostajemo pri odlukama Narodne skupštine Republike Srpske i ona nije nešto što bi tek tako moglo biti minimizirano u bilo čemu”, naglasio je Dodik.

Vijeće za poslove EU priopćilo je danas da bi održavanje referenduma u Republici Srpskoj o pravosuđu na razini BiH predstavljalo “izazov za koheziju, suverenitet i teritorijalni integritet BiH”.

“To bi dovelo u pitanje i napore da se poboljša socio-ekonomska situacija za sve građane BiH i dodatni napredak u integracijama sa EU”, navodi se u priopćenju objavljenom u Bruxellesu.

Vijeće za vanjske poslove napominje da najveće nedostatke pravosuđa BiH treba rješavati kroz strukturalni dijalog o pravosuđu.

U priopćenju je iskazana podrška europskoj perspektivi BiH “kao jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj zemlji”.

Vijeće je pozdravio usvajanje plana o provedbi reformi u srpnju 2015. godine kao važan korak za kredibilnu primjenu obveza koje je poduzelo vodstvo BiH.

Vodstvo u BiH pozvano je da provede reforme i surađuje s građanskim društvom.

Napomenuto je da je provedba reformi neophodno za razmatranje prijave za članstvo u EU.

Nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, BiH treba da u potpunosti podrži svoje obveze iz ovog dokumenta, uključujući pitanja vezana za adaptaciju Sporazuma, navodi se u zaključcima o BiH.

“EU će nastaviti koristiti sve raspoložive instrumente da bi podržala BiH u njenom napretku u oblasti reformi i na putu ka EU”, napominje SVijeće za vanjske poslove EU./Srna/HMS/