Published On: Sat, Nov 9th, 2013

DODIK: OHR ugrozio nezavisnost pravosuđa u BIH

BANJA LUKA – Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da ne stoje navodi visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o pritiscima iz RS-a na pravosuđe BiH, ustvrdivši da su upravo te pritiske vršili visoki predstavnici.

– Naravno da to Inzko nikada neće napisati – naveo je Dodik komentirajući to što je visoki predstavnik Valentin Inzko u svom redovnom izvještaju generalnom tajniku Ujedinjenih naroda  (UN) Ban Ki-moonu naglasio probleme u vezi s vladavinom prava u Bosni i Hercegovini, uključujući i neprimjerene političke napade na državne pravosudne institucije, te činjenicu da domaće vlasti u cijeloj zemlji ne provode oduke Ustavnog suda BiH.

Dodik je u subotu u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da zbog jednostranog stava OHR-a i Vlada RS-a šalje svoj izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a

– Više nego ikada postoji interes nekih članica Vijeća sigurnosti za izvještaj Vlade RS-a, čak su sugerirali i da se što prije dostavi kako bi mogli da obave adekvatne pripreme – ustvrdio je on.

Ukoliko se, kaže, uporedi Inzkov i izvještaj Vlade RS-a vidljivo je da je ovaj drugi “sveobuhvatan“, a izvještaj visokog predstavnika “zbir raznih medijskih“ natpisa i izjava iz prošlosti.

– Činjenica je da je Valentin Inzko dao doprinos potpunom krahu političkih institucija i rada u Federaciji BiH, a to se nigdje ne pominje. Čak je tu i jedna apsurdna situacija, pa se navodi da se stabilizirala situacija u FBiH, a svi smo svjedoci da tamo teško funkcioniraju institucije – ustvrdio je entitetski predsjednik.

Zamjera Inzku i da je površno spomenuo najvažnija pitanja kojima su se političari u BiH bavili, odluku “Sejdić-Finci“ i mehanizam koordinacije, kao uvjet za europske integracije BiH.

– O tome se ništa ne spominje u izvještaju, vjerovatno zato što bi se morala pohvaliti adekvatna politika iz RS-a o tim pitanjima. Visoki predstavnik zadržava arogantan odnos prema RS – rekao je Dodik i dodao i da će o tome u narednom periodu biti “direktne priče“.

FENA l Dnevno.ba