Published On: Pet, stu 23rd, 2018

Dodik odgovorio na Trumpovu čestitku za Dan državnosti BiH: Bosna i Hercegovina nema svoj dan državnosti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je kazao da je odgovorio američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na čestitku povodom Dana državnosti BiH.

Od predsjednika Sjedinjenih Američkih Država sam dobio čestitku za Dan državnosti Bosne i Hercegovine. Ja sam mu odgovorio na tu čestitku i poslao sam mu pismo koje je već otišlo. Rekao sam mu da to nije moj dan, kao ni Srba. Kao što nikada nije ni bio. To je stvar spekulacija i da nije obaviješten da Bosna i Hercegovina nema svoj dan državnosti”, kazao je Dodik i dodao:

Rekao sam mu da možemo govoriti o euro integracijama, ali ne i integracijama u NATO. Odluka o pristupanju u NATO nikada nije donesena. To je laž da je donesena. Pitajte američku ambasadoricu. Ona neće biti ni donesena. Srpski narod nema povjerenje u NATO. Mi smo povrijeđeni i pogođeni bombama NATO-a“.

Dodik je dodao da je BiH formirana na principu “reprezentacije naroda”.

Ja pokušavam da kažem BiH je formirana na principu reprezentacije naroda. Nekima, dole u Sarajevu koje sarajevski mediji okupljaju stalno govore da nije tako. SDA hoće da kroz priču o građanskom društvu dođe do pozicije “jedan čovjek jedan glas”. Preko toga hoće da nametnu da je većina Bošnjaka u BiH. To nije točno, to je špekulacija. Ja samo hoću da se vratimo izvornom Dejtonu. Nemoguće je očekivati da neko očekuje od naroda, bilo kojeg, da pristane da bude preglasan u bilo čemu“, kazao je.

Milorad Dodik je istakao da neće raditi ništa “protiv Bošnjaka” te objasnio koje će politike provoditi.

Glavno mjesto koje trebamo provoditi dole jeste da se poštuju odluke koje donosi Parlament i Vlada RS. U okviru tih politika moramo da djelujemo. Mi nećemo ništa tražiti niti raditi protiv Bošnjaka. Doći ćemo sa zahtjevom da RS gradi gasovode od Drine do Banjaluke. Vjerujem da tu neće biti problema, ne bih volio. Ukoliko nama se nešto ne dozvoli, ja nemam pravo da imam korektan odnos prema drugim zahtjevima. Ako to RS hoće, ako je u nekom simboličkom smislu Drina granica, nađe se neko u Sarajevu da kaže “ne može”. Moja politika će biti jasna“./N1/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare