Published On: Sat, May 25th, 2019

Dodik odgovorio Haradinaju na izjave o “Dodik državi”

Predsjedavajući i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da mu je “drago da premijer Kosova Ramuš Haradinaj doživljava Republiku Srpsku kao državu”, čak i ako je zlurado personalizira tako da je zove “Dodik država”.

Na pitanje Srne kako komentira Haradnajevu izjavu da svima mora da bude jasno da “Dodik države” neće biti na Kosovu, Dodik je rekao da do konačnog dogovora Beograda i Prištine koji će biti prihvatljiv za sve ostaje činjenica da je Republika Srpska jedan od dva sastavna dijela BiH, a da su “Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije”, piše Srna.

“Haradinaj je ipak u jednom dijelu u pravu kada promišlja tako da rješenje kosovskog pitanja vezuje za Republiku Srpsku i BiH, jer je svima jasno da na ovako malom prostoru ne može biti prihvatljiva ni održiva politika dvostrukih standarda”, naglasio je Dodik.

Haradinaj je izjavio da će se s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel susresti 6. lipnja u Berlinu i da će u narednom periodu fokus biti na sprečavanju nastanka “Dodik države” na Kosovu.