Published On: Thu, Feb 16th, 2017

Dodik: Od revizije neće biti ništa

BANJALUKA – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je, povodom moguće revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde, da se sve pretvorilo u potpunu kamuflažu, te da je vrlo jasno da od toga neće biti ništa.

On je istakao da se to događa, jer postoji ozbiljna namjera da netko pokuša iskoristi svoju poziciju i isfingira neku reviziju koja neće imati nikakvu formalnu snagu.

“Preostaje nam da sudjelujemo u radu zajedničkih institucija dok se najvažnije točke ne stave na dnevni red”, poručio je Dodik srpski predstavnicima u vlasti BiH.

Prema njegovim riječima, BiH je skliznula i stalno ide i kliže ka jednom potpunom nerazumijevanju i nestabilnosti.

“Vrlo je jasno da je to stvar koja je ranije presuđena. U svakom slučaju nije ni trebao biti, jer ni tada nije bilo suglasnosti srpskog strane da ta tužba ide u ime BiH, pa je otišla zato što su o tome šutjeli stranci”, rekao je Dodik za RTRS.

On je naglasio da se u vezi s revizijom treba pouzdati u formalne odluke o tom pitanju poput izvještaja koji bi Predsjedništvo BiH razmotrilo i time na to stavilo točku.

“I da kaže da nema više revizija, te da u ime BiH nitko to ne može pokrenuti. To je kraj toga”, naglasio je predsjednik Srpskog.

Dodik je dodao da će stalno biti vraćanja revizije na dnevni red ukoliko to pitanje ostane neodlučeno na bilo kojoj razini.

Kada je riječ o rezoluciji o BiH, kojom je Europski parlament podržao princip federalizma, Dodik je ocijenio da Srpsku treba vratiti svoja dejtonska prava, što je definitivni cilj.

“Nismo protiv BiH sa dejtonski napisanim ovlastima Srpskoj, koje su nizom nasilnih mjera visokih predstavnika i podrškom jednog dijela međunarodne zajednice pretvorene u praksu, pa sada imamo monstrume koji funkcioniraju u vidu nametnutih rješenja koja nemaju legitimitet, a pokušavaju zažive, što naravno ne ide “, naveo je Dodik.

On je istakao da nije upoznat o detaljima te rezolucije, ali i da rezolucija svakako nije obvezujuća.

“Mogli smo vidjeti u postupku izrade različita mišljenja o svemu, ali mislim da je važno da su se ovaj put čuli i glasovi koji su vrlo jasno govorili o Republici Srpskoj. Mislim da dolazi neko drugo vrijeme i da je nemoguće da Srpska bude samo objekt stalnih osuda i stalnih traženja nekih drugih rješenja koja su protiv nas “, ocijenio je predsjednik Srpskog.