Published On: Thu, Jun 22nd, 2017

DODIK O SANKCIJAMA: “Ako i oni misle da sam nepravdno stavljen neka me skinu, a ako ne misle baš me briga”

“SAD imaju pravo da produže sankcije, to je njihova država i njihova stvar. Vrlo je jasno pod kojim je uvjetima došlo do mog stavljanja na tu listu.

Ne osjećam se ništa posebno ugroženim zbog toga, ali mislim da bi trebalo biti neugodnije onima koji su to na jedan nekorektan način izvojevali, kao što su veleposlanica SAD koja sada sjedi u Sarajavu i  zamjenik pomoćnika državnog tajnika  Hoyt Yee, te još neki koji su to činili iz nekih svojih razloga.

Ali, vidjet ćemo i njima leđa vrlo brzo, pa ćemo vidjeti kakva će onda biti politika “, istaknuo je Dodik u Brčkom.

Na pitanje novinara da prokomentira odluku američkog predsjednika SAD Donalda Trumpa o produženju uredbe o izvanrednim mjerama u vezi sa zapadnim Balkanom koja obuhvaća i takozvanu “crnu listu”, Dodik je rekao da je to u svakom slučaju stvar SAD i da imaju pravo donositi kakve hoće odluke.

On je naglasio da ništa ne čini u vezi s tom listom, niti da na njoj ostane niti da bude skinut. “Mislim da je to bila nepravda. Ako i oni misle tako – neka me skinu, a ako ne misle baš me briga. Bitno je da Republika Srpska zbog toga nije imala nikakve štete”, naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je rekao da svi mogu vidjeti i pročitaju da u SAD postoji ozbiljan politički sukob između sadašnje i bivše administracije i da se preko toga prelamaju mnoge stvari, ali da je to stvar te države i da to ne može komentirati.

Govoreći o radu šefa Predstavništva Republike Srpske u Washingtonu Obrada Kesića, Dodik je rekao da je on učinio dobru stvar za Republiku Srpsku jer je iskoristio svoje dugogodišnje prisustvo u SAD i u formalnom smislu pomogao Srpskoj da nakon dugo godina dobije predstavništvo u Washingtonu što su legalno i legitimno odobrili organi vlasti te države.

“Obrad Kesić je vrlo važan čovjek kada je riječ o našem pozicioniranju i nema nezadovoljstva njegovim radom, niti razloga da se osporava njegov rad”, ocijenio je Dodik, dodavši da Kesić nije član nijedne stranke, te da je slobodni analitičar.