Published On: Mon, Nov 20th, 2017

DODIK O PRIJETNJAMA RATOM U BiH: Na svaki takav pokušaj odgovorit ćemo silom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u intervjuu za Detsche Welle kako referendum o odcjepljenju entiteta od Bosne i Hercegovine trenutno nije na dnevnom redu, ali je dodao kako očekuje stvaranje uvjeta u kojima bi on bio moguć.

“Mi nismo pustolovi kako nas mnogi predstavljaju. Nismo niti zaglupljeni nacionalisti. Ja razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate stvoriti politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Europi, i naravno da to bude barem djelomice prihvaćena stvar”, kazao je Dodik u razgovoru koji je u ponedjeljak objavljen na mrežim stranicama DW-a uz napomenu kako je riječ o intervjuu snimljenom u listopadu.

Imamo jaku, spremnu i motiviranu policiju

Dodik je kazao kako radi “na stvaranju takvog političkog okruženja”, kakvo smatra preduvjetom za put RS-a ka neovisnosti.

Ustvrdio je kako u ovom trenutku odcjepljenje RS nije na dnevnom redu nijednog tijela vlasti u tom entitetu iako je jasno da se o tome nagađa i razmišlja.

Dodik nije propustio priliku da BiH još jednom označi kao “propalu državu” u kojoj Srbi ne vide svoju budućnost pa onda ona stoga ne može ni opstati.  To smatra podlogom i za svoje “snove” o neovisnosti RS.

“Da imam u promilima šansu, ja bih to (referendum o neovisnosti) održao”, kazao je Dodik.

Komentirajući upozorenja kako bi to izazvalo rat, uključujujući i takve najave člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, Dodik je kazao kako bi silom odgovorio na takve pokušaje.

“Mi ovdje (u RS) imamo policiju koja je brojčano jača i spremnija i motiviranija. Drugo, svaka intervencija u RS iz Sarajeva definitivno bi ojačala tu vrstu priče. Ovo nije Španjolska”, izjavio je Dodik./HMS/