Published On: Sri, srp 27th, 2016

Dodik o potezu Srba u MO BiH: Podaništvo postala praksa u Sarajevu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik oštro je osudio ponašanje srpskog predstavnika u Ministarstvu obrane BiH, zbog potpisa na naredbu o angažiranju ljudstva i resursa Oružanih snaga BiH povodom obilježavanja godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici, u čijem tekstu se spominje riječ “genocid”.

Upozorivši da su srpske predstavnici u vlasti u Sarajevu odustali od bazičnih stavova Republike Srpske, Dodik je ocijenio da je “podaništvo” postala praksa što su pokazali i dokazali i na spornom dokumentu Ministarstva obrane. “Genocid je čisto politički zahtjev Bošnjaka, koji žele s tim uđu u procese dalje diskvalifikacije Republike Srpske. Ako netko od Srba to učini, onda je on na tom fonu, bez obzira da li je to potpisano slučajno ili namjerno. Slučajno, ovdje, nema, jer se slučajno ne mogu dešavati ozbiljne stvari.

To je za svaku osudu “, rekao je Dodik za RTRS. Predsjednik Srpskog je zahvalio ministru vanjskih poslova BiH Igoru Crnatka što je, kako kaže, imao dovoljno hrabrosti da obustavi angažiranje službenika Ministarstva vanjskih poslova na obilježavanju obljetnice stradanja Bošnjaka u Srebrenici za razliku od srpskog predstavnika u Ministarstvu obrane BiH. Komentirajući jučer objavljeni snimak islamista, koji pale srpske zastavu predsjednik Srpskog je naglasio da bi ovaj slučaj trebalo zajedno da istraže Republika Srpska i Srbija.

“Budu li taj posao radile zajedničke institucije, ovaj slučaj završiće u ladicama i nikada neće biti istražen do kraja, poput slučaja Vučićevog atentata u Srebrenici”, ističe Dodik. On je dodao da je Republika Srpska završila je svoj dio posla kada je riječ o toj istrazi, ali onda su se, kako kaže, pojavili “vanzemaljci” iz zajedničkih isntitucija i predmet ostavili u ladicu. “Moramo biti svjesni da postoji radikalizacija koja ne može zaobići naše prostore.

Analitičari govore da se logistika za radikalizam u Europi i Siriji, nalazi u BiH”, upozorava predsjednik Srpskog. Očito je, kaže, da mjere s druge strane nisu dovoljne. Napominje da Republika Srpska čini sve što je moguće, u okviru onoga čime raspolaže. Smatra da nitko ne može isključiti mogućnost određenih akata, a Republika Srpska je, kaže, spremna za adekvatne reakcije. RTRS je ranije objavila dokument Ministarstva obrane BiH koji pokazuje da su srpske predstavnici u tom ministarstvu stradanje Bošnjaka u Srebrenici aminovali kao “genocid” i time ignorirali stav Republike Srpske.

 

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>