Published On: Ned, tra 14th, 2013

Dodik o Haškom sudu, Gotovini, Srebrenici, borbi i zaboravu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da ni Radovanu Karadžiću, kao ni Biljani Plavšić i mnogim drugim optuženim Srbima u Haškom tribunalu“nije moguće dokazati optužnicu za sudjelovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu”.
Navodi da je očigledno da je sama ta kvalifikacija “rezervirana isključivo za Srbe i politički establišment srpskog naroda u Republici Srpskoj i Srbiji, dok drugi nisu bili procesuirani ni za zločine koje su počinili”.
On je u izjavi novinarima na Palama ustvrdio i da je očigledno da Haški tribunal “sve vrijeme radi tako da putem presuda materijalizira Srbima nametnutu krivicu”.
Kaže i da ono što je nedavno govorio u Tribunalu kao svjedok odbrane haškom optuženiku Radovanu Karadžiću, te obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića prošlog tjedna na raspravi u Generalnoj skupštini UN o radu Haškog tribunala, “predstavljaju najvjerodostojniji odraz onoga što je taj sud”.
Ustvrdio je i da je “primjer selektivnog pristupa Haškog tribunala i slučaj hrvatskog generala Ante Gotovine, koji je prvostupanjskom presudom Tribunala bio osuđen na 24 godine zatvora za dokazan organizirani zločinački poduhvat, a onda  uz pomoć centara moći oslobođen”.
”Mi koji ovdje živimo ne smijemo to da zaboravimo i olako prihvatimo, ni kvalifikaciju genocida u Srebrenici, ni genocida uopšte, niti bilo kakvu priču o udruženom zločinačkom poduhvatu i treba da nastavimo da se borimo”
 ustvrdio je on.
Komentirajući pitanje oduzimanja entitetskog državljanstva za građane Brčko Distrikta, Dodik je naveo da treba naći adekvatno rješenje za pitanje državljanstva stanovnika Brčko Distrikta i najavio je mogućnost da RS, ako bude smetnji, riješi to pitanje.
”Naravno da postoji rješenje donošenjem novih propisa i prihvaćanjem državljanstva od Republike Srpske” rekao je Dodik i naveo da to nitko ne može da spriječi.
Najavio je i za večeras u Banjoj Luci sastanak rukovodstva SNSD-a s premijerom i ministrima u Vladi RS-a, na kojem će biti riječi o neuspjehu razgovora političkih lidera BiH s europskim komesarom Štefanom Fileom o provođenju odluke “Sejdić-Finci”, kao i aktivnostima u vezi sa Fabrikom “Birač” i Balkan investment bankom  i drugim  temama.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare