Published On: Wed, Nov 20th, 2013

Dodik o Daytonu, Vučiću i puštanju osuđenika…

Bosna i Hercegovina nije uspjela da zaživi kao održiva, bez intervencije međunarodne zajednice, što nije bila intencija Dejtonskog sporazuma, čijim poštivanjem se BiH jedino može održati i kojem čvrsto ostaje privržena Republika Srpska – izjavio je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik.

On je ustvrdio da RS ima sve atribute države, iako nema kapacitet države članica EU, te da će nastaviti da gradi svoje institucije, svoju autonomiju i svoju poziciju u BiH.

-Želimo jaku i jaču RS i da nam se vrate oduzeta prava te da se kao partneri u BiH dogovaramo o svemu što može svima pomoći – rekao je Dodik na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Ponovio je da RS ostaje privržena slovu, a ne duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji vidi kao osnova za funkcioniranje BiH, dok su, kaže, degradacije Aneksa 4., tj.Ustava, bile vidljive zbog masovne intervencije visokih predstavnika, koji su zloupotrebljavali mandat, “lažno interpretirajući Bonska ovlaštenja i namećući zakone”.

Tvrdi da RS nije spremna da legalizira pravno i političko nasilje visokih predstavnika te traži da se ponovo na dnevni red stave sve te intervencije, koje nisu u skladu s Ustavom, a dovele su do prijenosa nadležnosti s entiteta na nivo BiH.

S tim u vezi, naveo je da RS neće prihvatiti ništa što nije predviđeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom.

RS je, kaže, o pitanju vojske dala svoju suglasnost za njeno uspostavljanje na nivou BiH, djelomično kada je u pitanju Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH, a sve ostalo što je urađeno na nivou BiH, urađeno je mimo dejtonske strukture, počevši od Suda i Tužiteljstva, fiskalne strukture i drugog – ustvrdio je on.

O tim pitanjima, kaže, RS će tražiti razgovore u narednom periodu.

Komentirajući jučerašnje puštanje na slobodu više ranije osuđenih za ratne zločine, retroaktivnom primjenom Kaznenog zakona, on je naveo da to nagovještava da ćemo se u narednih 10 godina baviti kaznenim pitanjima Suda BiH, koji po Ustavu nije bio ni predviđen da postoji.

U strukturalnom dijalogu BiH, dodao je, RS je spremna razgovarati o određenim uvjetima postojanja Suda BiH, ali po sadašnjoj organizaciji on nema ustavno uporište.

Komentirao je i jučerašnji sastanak u Beogradu s prvim potpredsjednikom Vlade Srbije Aleksandrom Vučićem te potvrdio da će 29. studenoga Vučić u “Andrićgradu” prisustvovati postavljanju spomenika Njegošu, a 16. prosinca dobit će i nagradu banjalučkih “Nezavisnih novina“ – osoba godine u regiji.

Dodik kaže da su razgovarali i o godišnjici Prvog svjetskog rata, kreiranju programa koji će biti jasno vidljiv za taj datum, kao i ideji da se u Beogradu podigne spomenik Gavrilu Principu “na vidljivom mjestu“.

Bilo je riječi i o projektu “Srednja Drina“, pri čemu je odbacio negativne tvrdnje SDS-a o tom projektu.

Komentirajući to što je potpredsjednik RS-a Enes Suljkanović bio najavio pres-konferenciju jer mu Služba predsjednika RS-a nije odobrila sredstava da na Dan državnosti BiH posjeti bh. dijasporu, Dodik je ustvrdio da u “RS-u ne postoji Dan nezavisnosti BiH“, te da se taj praznik slavi samo u FBiH.

-Ako Suljkanović hoće obilježavati taj praznik, neka se nakači na sredstva Federacije BiH, pa neka putuje gdje hoće. A sredstva RS-a ne mogu se koristiti za promociju bilo kakvih vrijednosti koje nisu dogovorene – ustvrdio je Dodik.

Naveo je da stoga Suljkanoviću Služba predsjednika RS-a nije odobrila tražena sredstva za put i sastanke s bh. dijasporom na Dan državnosti BiH.