Srijeda, 24 travnja, 2024

Dodik: Niko, pa ni Ćamil Duraković ne može da ne poštuje odluke vlasti RS-a

Must Read

Dodik je u izjavi novinarima rekao da je čuo da je načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković “pokušao da kaže da neće poštovati odluku o referendumu”.

“Vjerovatno ćemo se time baviti kasnije, ali ćemo se sigurno baviti. Više nikada niko u RS-u neće biti u mogućnosti da ne poštuje organe vlasti RS, zvao se on i Ćamil Duraković. Naći ćemo instrumente za tu vrstu priče”, ustvrdio je entitetski predsjednik navodeći da će se ne poštivanje odluka Narodne skupštine, “vjerovatno, u vremenu koje dolazi proglasiti krivičnim djelom”.

Tvrdi i da odluka Centralne izborne komisije (CIK) BiH da na današnjoj sjednici ne razmatra zahtjev za ustupanje biračkih spiskova za potrebe sprovođenja referenduma u RS-u predstavlja opstrukciju, čime su pokazali “da su u direktnoj funkciji Bakira Izetbegovića”.

“CIK je tehničko tijelo i morao je da, na zahtjev ovlaštenih organa, Narodne skupštine i Komisije za sprovođenje referenduma RS-a, stavi na raspolaganje spiskove. Sve drugo je opstrukcija”, ustvrdio je Dodik.

Naveo je i da razmatra pitanje alternativnog plana za provođenje referenduma o Danu RS-a.

Smatra da odluka Apelacionog vijeća Suda BiH, prema kojoj RS mora da uknjiži nekretnine koje čine objekti Ministarstva odbrane na Han Pijesku kao svojinu BiH, “predstavlja kršenje Ustava i nasilje”.

Ponovio je optužbe na rad Suda BiH te dodao da odluka Apelacionog vijeća pokazuje “da ovdje ne postoji pravosuđe, niti pravda, već političko nasilje i otomanski imperijalizam koji se ogleda kroz nastojanje da se sada sve ugradi kroz navodno neke pravosudne odluke koje to nisu, jer nisu zasnovane na Ustavu”.

Optužio je i srpske poslanike u vlasti na nivou BiH da su “ohrabrili muslimane da donose ovakve odluke i da se ponašaju na ovaj način”.

Entitetski predsjednik je dodao da se nije odustalo od prodaje Rudnika željezne rude “Ljubija” te da su treba da sagleda šta je najbolje za RS.

Po nezvaničnim informacijama iz entitetske vlade, odluka o prodaji “Ljubije” bit će razmatrana nakon oktobarskih izbora.

0 0 votes
Article Rating
- Advertisement -

14656 COMMENTS

Subscribe
Notify of
guest

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

14.7K Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Последний

Tko nam to predlaže rezoluciju o Srebrenici?

Službeno to su Njemačka i Ruanda. No praktično, to je SR Njemačka. Zemlja koja u ovoj priči ima dvojak...
- Advertisement -

Ex eodem spatio

- Advertisement -
14.7K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x