Published On: Uto, srp 30th, 2019

DODIK “Ni SNSD, ni HDZ nisu se dužni savijati pred ucjenama SDA”

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da je krivac za neformiranje vlasti na razini BiH predsjednik SDA Bakir Izetbegović, navodeći da ta stranka najupornije radi protiv BiH.

“Često ističu da su baš oni državnotvorna stranka i da su zaslužni za BiH, a zanimljivo je da baš SDA najupornije radi protiv te iste BiH. Otac /Alija Izetbegović/ je žrtvovao mir za BiH, a ostaje za vidjeti za što će sin /Bakir Izetbegović/ žrtvovati BiH”, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Govoreći o činjenici da se ulazi u jedanaesti mjesec otkako su završeni opći izbori u BiH, a da vlast nije formirana u županijama, Federaciji BiH i zajedničkim institucijama, Dodik je naglasio da je za razliku od tih razina u Republici Srpskoj stanje redovno i već je i zaboravljeno da su prije 11 mjeseci bili izbori.

“Nakon izbora u listopadu 2018. Godine vlast je konstituirana samo u Srpskoj, i to u rekordnom vremenu. Naša Narodna skupština, Vlada, predsjednik Republike i sve institucije Srpske funkcioniraju. Donosimo odluke koje su važne za naše građane i moram kazati da zbog primjene izbornih rezultata u Srpskoj život nije stao. Naprotiv. Pokrenuli smo brojne projekte od interesa za našu Republiku i njene građane. Mi u Srpskoj razmišljamo kako će izgledati budžet za 2020. godinu, iako u drugom dijelu BiH još nisu apsolvirali ni budžet za tekuću godinu”, kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, izborna groznica trese drugi dio BiH, odnosno FBiH u kojoj ni na jednoj razini nije formirana vlast u skladu s rezultatima izbora.

“Federalni mediji pod kontrolom SDA problem formiranja vlasti smještaju samo na razinu BiH i tu, po nalogu Bakira Izetbegovića, traže krivce, a to je naravno SNSD, a ako nije SNSD onda je HDZ. Zbog čega se ne govori o tome da vlast nije formirana u županijama i da nije konstituirana Vlada FBiH? Nije valjda da su SNSD i Milorad Dodik odgovorni za neuspostavljanje vlasti na tim razinama, o kojima se medijski manje govori, a bez kojih očito neće biti formirana ni nova vlast na razini zajedničkih institucija”, rekao je Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a.

On je naglasio da SNSD nema nijedan uvjet za formiranje vlasti, već da taj proces uvjetuje SDA.

“SDA je isturila NATO kao uvjet, koji se ne pojavljuje kao uvjet ni u strukturama EU s kojima sam osobno imao priliku razgovarati. Naprotiv, dalje kretanje ka EU bilo je uvjetovano formiranjem vlasti”, istaknuo je Dodik.

Prema njegovim riječima, svima je jasno da je krivac za neformiranje vlasti na zajedničkoj razini upravo onaj koji danima samoinicijativno ganja vještice po BiH.

“Naravno govorim o Bakiru Izetbegoviću. On očigledno ima problem da objasni svojim biračima i inače bošnjačkom političkom tijelu da se ni SNSD kao pobjednik u Republici Srpskoj, ni HDZ kao pobjednik u hrvatskom nacionalnom korupsu nisu dužni savijati pred ucjenama SDA. A to o čemu 11 mjeseci govori Izetbegović nije ništa drugo do obično zamajavanje javnosti i čuvanje starih pozicija. Izetbegović se Ustava sjeti kada mu to odgovara, a neće da kaže da njegova stranka blokira izbornu volju u Srpskoj i oduzima joj Ustavom zagarantirano pravo na predstavljanje”, kaže Dodik.

On je podsjetio da je SNSD još u izbornoj noći znao da ima legitimitet i podršku naroda da obavlja važne poslove u Sarajevu.

“Mi smo vrlo brzo imali tim za Sarajevo, ali očito Izetbegović misli da je on selektor i da ovaj tim, koji je izabrala Republika Srpska, neće igrati kako je on zamislio. Čini se da isti problem ima i s ekipom iz HDZ-a. Onda tu dođemo do jednostavnog zaključka da Izetbegović u stvari ima problem prvo sa iskrivljenim doživljajem svoje uloge, a onda sa Srbima i Hrvatima. I onda dođemo do novog zaključka da Izetbegović ima problem sa dejtonskom strukturom BiH, i konačno, Izetbegović ima problem sa realnošću”, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

On je naglasio da se kriza koju su kreirali Izetbegović i SDA zbog potrebe dijela javnosti preselila na cijelu FBiH, a onda i na Srpsku u dijelu koji podrazumijeva da su zajedničke institucije servis u službi entiteta.

Na pitanje da li SNSD ostaje pri stavovima da ne može prihvatiti aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u NATO /MAP/ i da će se zalagati za vojnu neutralnost, Dodik je odgovorio – upravo tako.

“SNSD nije stranka koja će poništiti volju Narodne skupštine, koja je jedna od najvažnijih institucija u BiH. Mogu i razumijeti stav SDA da ta odluka ne može obavezivati cijelu BiH, ali bi oni, ako im je stalo do moguće BiH, trebali shvatiti da Narodna skupština Republike Srpske i nema namjeru da svojim odlukama obavezuje cijelu BiH, ali ono što je sigurno, ona obavezuje sve srpske predstavnike u zajedničkim institucijama”, naglasio je Dodik.

On je podsjetio da su prije nekoliko dana imali priliku vidjeti primjenu Ustava BiH na pitanju zaštite entitetskog interesa.

“O njemu se izjašnjavala Narodna skupština Republike Srpske. Izvinite, što mi drugo tražimo? Samo da se naš interes ugradi u nešto što se zove interes BiH. Ako naš interes nije dio tog interesa, onda nije pitanje kako će se formirati vlast, već kako BiH uopće može opstati”, rekao je Dodik.

Govoreći o sve češćim glasovima iz SDS-a i PDP-a da je moguća i neka nova većina na nivou BiH i da te dvije stranke nisu odustale od mogućnosti da uđu u vlast, Dodik je istaknuo da su oni i sada vlast, doduše u tehničkom mandatu.

“Oni svih ovih 11 mjeseci ništa drugo i ne rade nego čuvaju tu vlast. NJima su izbori, odnosno građani pomrsili konce kada su glasali za SNSD. I šta su uradili ili šta rade? SDA je očigledno zadovoljna kako su se proteklih gotovo pet godina u Vijeću ministara i drugim zajedničkim isntitucijama ponašali predstavnici SDS i PDP”, kaže Dodik.

On je upitao tko su SDA i Bakir Izetbegović da određuju tko će u zajedničkim isntitucijama predstvaljati Srpsku.

“Neka obnovi Vijeće ministara sa istim strankama. Poručujem mu da je time potpisao akt o raspadu BiH. Ne može Bakir Izetbegović, niti bilo tko u zemlji ili van nje, prekrajati ono što su rekli građani Republike Srpske. Od te avanture Izetbegovića ni BiH ne bi spasila sva međunarodna zajednica sa svim intervencijama koje smo gledali godinama unazad. Poručujem mu da odmah proguta ulje i svari činjenicu da je SNSD sa svojim koalicijskim partnerima izborni pobjednik u Srpskoj i da izabere – ili će se brzo opametiti ili sporo kajati”, upozorio je Dodik.

guest
nije obvezno
14.7K Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare