Dodik: Ne želim se odreći snova da RS i Srbija budu jedno

Ne želim se odreći snova da Republika Srpska i Srbija budu jedno”, kazao je predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik u petak u Beogradu, na otvaranju manifestacije “Dani Srpske u Srbiji”.

Govoreći o poziciji Republike Srpske u BiH, Dodik je kazao “da Srbi tamo nisu na željenom mjestu”, javio je Tanjug. “Mi želimo biti u zajednici sa Srbijom. Uvjeren sam da se etabliranjem RS krenulo tim putem ujedinjavanjem srpskog naroda. Ne želim se odreći snova da RS i Srbija budu jedno”, kazao je Dodik.

Patrijarh srpski Irinej rekao je da mu je velika čast u ime Srpske pravoslavne crkve pozdraviti skup koji na neki način spaja Srbe iz Srbije i RS-a, jer kako je kazao, Drina ne treba biti most koji razdvaja, već rijeka koja spaja.

“Srbi trebaju kao jedinstven narod graditi sadašnju i buduću povijest, to jedinstvo je normalno, jer je to jedan narod s jednim jezikom, kulturom i poviješću, čime ispunjava sve uvjete da bude jedan narod koji živi u ovom vremenu, ali gradi svoju budućnost”, dodao je patrijarh Irinej.

Srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin ustvrdio je kako Republike Srpske ne bi ni bilo da nije bilo “prijetnji po istrebljenje srpskog naroda”.

Manifestacija “Dani Srpske u Srbiji”, koja je prvi put održana 2013. godine, otvorena je umjetničkim programom “Trezveno, sabrano, saborno”, po scenariju Neleta Karajlića i Vuleta Žarića. Ovogodišnje izdanje manifestacija uključuje 32 programa, kroz 45 izvođenja u 20 gradova Srbije, navodi Tanjug.