Published On: Uto, ruj 8th, 2015

Dodik: Ne može biti interes BiH ono protiv čega su i Srbi i Hrvati

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Daytonski mirovni sporazum već promijenjen nasiljem visokih predstavnika i da se, umjesto zagovaranja njegovih novih izmjena, treba vratiti izvornom sporazumu.

Dodik je naglasio da su visoki predstavnici mijenjali Daytonski mirovni sporazum bez suglasnosti strana, osnosno Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/, kako je predviđeno u samom sporazumu.

“Zbog toga treba sve vratiti na izvorni Daytonski sporazum i poštovati ono što piše u njemu. To je šansa BiH. Svaka druga priča je iluzija koju stranci hrane godinama i koja se nije pokazala uspješnom ni onda kada su oni ovdje upravljali kompletnom situacijom”, rekao je Dodik za “Glas Srpske“.

On je dodao da je vidljivo da nametnuta rješenja nisu donošena u korist svih u BiH, već isključivo Bošnjaka, te da arogancija koju dio međunarodne zajednice pokazuje na pitanju Daytona najviše košta BiH.

“Ne može biti interes BiH ono protiv čega su, recimo, i Srbi i Hrvati kao konstitutivni narodi. Na jednom pitanju se to možda i ne vidi, ali nemoguće je da to ne utječe na masu promjena koje su učinili”, istaknuo je Dodik.

Dodik tvrdi da ono što svi u Republici Srpskoj trebaju učiniti jeste da postanu svjesni svoje pozicije u pogledu autonomije i da tu autonomiju što više jačaju.

“Ako Daytonski sporazum raspakuju, onda ga mogu raspakivati do mjere da umjesto neizvjesnosti postojanja Republike Srpske i FBiH dođu u poziciju nestanka BiH”, poručio je Dodik

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare