Published On: Uto, ruj 27th, 2016

Dodik: Ne izazivamo rat, uvjeren sam da idemo u bolju BIH…


Međunarodna zajednica neće Srbiji dati Republiku Srpsku kao neki vid kompenzacije za “prijevaru i gubitak” Kosova, kazao je predsjednik RS-a Milorad Dodik koji je, gostujući na N1 televiziji, odgovarao na pitanja gledatelja.

Tko su bili glavni akteri skupa održanog 9. siječnja 1992. po kojemu se danas slavi Dan Republike Srpske i kako su prošli na sudovima?
Akteri su bili srpski zastupnici iz različitih stranaka koji su se opredijelili da formiraju Srpsku republiku koja je kasnije postala Republika Srpska. Bio sam i sam sudionik i znam mnoge koji nisu bili na sudovima. Koliko znam Karadžić i Mladić nikoga nisu ubili, a samo se Srbima sudi za kolektivnu krivicu, nikome drugom.
Hoće li međunarodna zajednica Republiku Srpsku dati Srbiji kao kompenzaciju zbog prijevare i gubitka Kosova?
Ne, zašto bi to uradila? RS ima svoj status i nema nikakvu namjeru destabilizirati regiju. Prirodno je da RS želi što bliže odnose sa Srbijom.
Mile, zašto ne kažeš Bošnjacima da ih Zapad zavlači? Zapad je, kao, protiv referenduma, a onda Republici Srpskoj pošalje stotine milijuna kredita kroz MMF i Svjetsku banku. 
Sve ovisi o tome kako gledate na to. Evo ja čašu vidim polupunom, a netko je vidi polupraznom.
Zašto mislite da ćemo mi Bošnjaci mirno gledati ako pokušate našu rodnu zemlju, grobove naših predaka odnijeti iz BiH? Ako krenete u tom pravcu izazvat ćete rat. 
Ne izazivamo rat, ali ne vjerujem da Sulejman (gledatelj koji je pitao, op.a.)  ima išta u Laktašima, kao što ni ja nemam ništa u Velikoj Kladuši. Uvjeren sam da ćemo uskoro svi moći samostalno odlučivati o svome statusu i pravu.