Published On: Sri, ožu 23rd, 2022

DODIK: Nastavljamo s prijenosom nadležnosti. Srbi neće da žive u Alijinoj zemlji

“S druge strane, dio zemalja je u posljednje vrijeme pokazao da misle da je sasvim dovoljno da se neko sankcionuira i da će u tom pogledu taj neko promijeniti političke stavove, da će izgubiti izbore, da će se promijeniti narativi i sve ostalo što s tim ide”, rekao je Dodik za ATV.

Očigledno, smatra Dodik, da to nije tako.

“Čak je i /visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep/ Borrell, prilikom posljednjeg posjeta BiH, rekao da vidi da u BiH nema političke volje da se radi, te da ništa ne mogu riješiti sankcije, što je točno”, naglasio je Dodik, prenosi Srna.

Prema njegovim riječima, potpuno je pogrešno postavljena priča o tome da se neko sankcionira zato što politički ne odgovara.

Dodik je naveo da već odavno “briselska administracija i State Department ne vode računa što piše u bilo kom dokumentu, počev od ustava, nego izričito traže da se provode njihove politike, koje nisu uvijek ustavne i zakonite”.

“I ako se tome suprotstavite, a ja jesam, onda vam kažu da će vas sankcionirati. Tu su, naravno, i domaći izvršitelji radova koji stalno nešto kinje na toj temi, pokušavaju da vas strpaju u to. Pa svaki sastanak opozicije je u smislu da je jedino rješenje za Republiku Srpsku da se `skine Dodik`”, rekao je Dodik, koji je i lider SNSD-a.

Dodik je naveo da ključno pitanje, kad je riječ uopće o spominjanju sankcija, dolazi iznutra, od opozicije.

“Vidljivo je da je to unutarnji narativ, kome treba dodati i ove iz Sarajeva, koji su bijesni na Republiku Srpsku i Milorada Dodika”, rekao je on.

Kad je riječ o neuspjehu pregovora o Izbornom zakonu BiH, Dodik je naveo da to govori o BiH kao neuspješnoj i propaloj zemlji te da je ovdje jedini cilj da se pobjegne od trenutne situacije, iako nitko ne garantira da će taj neki novi model biti uspješan.

Dodik je naglasio i da će izbori u BiH vjerojatno biti raspisani i da to neće biti sporno, ali da oni neće pokazati ništa od onoga što opozicija očekuje.

“Nema nijednog političara u Sarajevu koji ne traži da zaključke Narodne skupštine, koje smo ranije donijeli, povučemo. Oni znaju što je to, a znamo i mi. Hoće li to biti danas sprovedeno ili za par mjeseci, ili čak godinu dana – nije važno. Imamo naš put i on će biti sproveden i dalje ćemo ići s našim politikama u vezi s prijenosom nadležnosti”, dodao je Dodik.

Dodik je naglasio i da je RS “autonomna, da nema potrebe da se bavi unutarnjim pitanjima u Federaciji BiH, osim u dijelu koji se odnosi na zaštitu Srba u tom entitetu”.

Dodik je rekao da nikada nije i neće prihvatiti da Sarajevo bude glavni grad Bosne i Hercegovine iznoseći neistinite tvrdnje da je “140.000 Srba istjerano iz ovog grada”.

A odmah zatim je rekao da Srbi nisu htjeli živjeti u Sarajevu tj. Alijinoj zemlji.

Dnevnik.ba

guest
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare
Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
1 mjesec prije

God Save Dodik 😎 !

Loš đak
Loš đak
1 mjesec prije

Sankcije nisu rješenje.Zaslužio si davno da ti zabrane bili kakvo političko djelovanje u BiH.

Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
Šta ti kažeš na ovo?  Loš đak
1 mjesec prije

i da odmah uvedu Šerijat u BiH 😎 !

Loš đak
Loš đak
Šta ti kažeš na ovo?  Haso pl. Neuzubilahović-Janša - postao Slovenac!
1 mjesec prije

I čim to uvedemo primaju nas u EU,logično!?

HR
HR
1 mjesec prije

Čoviću jel ti išta nauči od ovoga ćovika e ovako se ponaša sa islamističkim teroristima….ne budi ko ona pedečiina,cvjetko,mate granić!

Šaćir soros
Šaćir soros
1 mjesec prije

140 hiljadaSrba samo iz predratne zajednice opstina SARAJEVO bilo j u svetossvsko tetoristickoj VRS…SVE TREBA PROCESUIRATI
..
BOSNJACI SU GLUP NAROD…