Published On: Ned, pro 5th, 2021

Dodik nakon sastanka s Putinom: Hrvati daju dobre prijedloge o izmjenama Izbornog zakona, Bošnjaci se ne žele dogovoriti

U to se, tvrdi Dodik, uvjerio i na sastanku s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Moskvi.

Najviše vremena na sastanku s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Kremlju razgovarano je o političkim temama – Daytonskom sporazumu, Ustavu BiH i vraćanju prenesenih nadležnosti sa Republike Srpske na BiH, kaže Dodik.

Rusko iskustvo je slično našem. I oni smatraju kako je već duže vremena došlo do skrnavljenja Daytonskog sporazuma i njihovi stavovi se mogu vidjeti u Vijeću sigurnosti i u tom famoznom Vijeću za implementaciju mira gdje su oni zauzimali svoje mišljenje, nisu se slagali ili nisu mislili da je to u skladu sa onim što je Daytonski sporazum – izjavio je Dodik za RTRS.

Za Putina nikakva vrsta intervencionizma sa zapada nije prihvatljiva.

Kad sam mu objašnjavao za vojsku, indirektne poreze, za SIPA-u, on me pitao kako to Ustav kaže. Kad sam mu to objasnio da je to ustavno pravo naše, on je rekao da je to naše pravo – pojasnio je Dodik.

Zapad za određene kredite traži i političke ustupke što nije slučaj sa Kinom, tvrdi Dodik. Također i Rusija je spremna bez uvjetovanja da investira u Republici Srpskoj. Konkretno sa Gazpromom tijekom posjete ovoj zemlji dogovoreno je, kaže, izgradnja autonomnog sistema opskrbe plinom Republike Srpske i dvije plinske elektrane za proizvodnju struje.

I to je nešto što je važno za nas i ta ukupna investicija po prvim pokazateljima mogla bi iznositi preko milijardu eura. To se treba da isplanira. Mi smo predvidjeli rokove i potpuno sam uvjeren da će iduće godine biti početak i realizacija tog projekta – rekao je Dodik.

Ovo je rezultat direktne komunikacije s predsjednikom Rusije i najvažnijim predstavnicima ove zemlje, poručuje Dodik. Smatra, zapadne zemlje imaju drugačiju praksu – slanja izaslanika i ucjena u cilju ekonomije. Kaže da je Republika Srpska pristajala na to, između ostalog sada bi imala privatizovanu elektroprivredu i skuplju električnu energiju.

U toku intervjua, Dodik se osvrnuo i na reformu Izbornog zakona. On je izjavio večeras da je Republika Srpska završila svoju definiciju mogućeg rješenja.

Mora ostati nacionalni prefiks i mislim da Hrvati predlažu dobro rješenje, a u našoj izvedbi to bi značilo da Republika Srpska bira Srbina za člana Predsjedništva BiH i ostalog predstavnika Republike Srpske – istakao je Dodik.

On je rekao da se pokušava neuspjeh separatnih pregovora između Bošnjaka i Hrvata u vezi sa reformom Izbornog zakona BiH da se stavi kao opći neuspjeh svih, što nije istina i Republika Srpska ne želi taj neuspjeh prihvatiti jer to nisu razgovori svih konstitutivnih naroda.

Mi smo definirali naš stav kada vi dogovorite kako ćete birati člana Predsjedništva BiH iz FBiH, mi ćemo prihvatiti i doći da glasamo za takvo rješenje, ali nemojte da dirate u naše rješenje koje je definitivno i neće se promijeniti – rekao je Dodik za RTRS.

On je rekao kako se Bošnjaci ne žele o tome dogovoriti s Hrvatima koji su dali nekoliko prijedloga.

Za Bošnjake je najvažnije da oni biraju Hrvata u liku Željka Komšića ili nekoga drugoga i najviše bi voljeli kada bi još mogli da biraju i Srbina u liku Mirka Pejanovića i da on njima služi kao ikebana za njihove odluke koje su u suštini protiv srpskog i hrvatskog naroda – naveo je Dodik.

Dodik je napomenuo kako na tom principu BiH ne može opstati, već samo na realnosti o postojanju tri konstitutivna naroda koji imaju pravo sami da izaberu svoje predstavnike.

On je rekao kako Bošnjaci neće dozvoliti Hrvatima da ostvare prava koja imaju i da je moguće da Hrvati zbog toga ne izađu na predstojeće izvore.

Ukoliko bude upliva stranaca u rad Centralne izborne komisije BiH i Republika Srpska neće izaći na izbore. Mi tražimo potpuno neutralnu izbornu strukturu i situaciju da u tome učestvujemo – poručio je Dodik.

On je rekao kako je moguće da opozicija iz Republike Srpdske sudjeluje na takvim izborima, ali da vladajuća koalicija neće sudjelovati na takvim izborima, ističući da mogu da onemoguće da se takvi izbori sprovedu u Republici Srpskoj i da je dovoljno da opštine ne formiraju mjesne izborne komisije.

Dodik smatra neprihvatljivim glasanje iz inozemstva putem pošte, jer to ostavlja prostor za manipulaciju i kupovanje glasova, već da glasanje treba da se organizira u ambasadama i predstavništvima BiH u inozemstvu.

guest
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
djuro
djuro
1 mjesec prije

Mislim da je prešao na arapski

Anonimac
Anonimac
1 mjesec prije

Ovo ti je…..imamo tri nogometna tima i svako navija za svoj.

Enzzo
Enzzo
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Točno. Od prvog dana je tako sve postavljeno od strane zapada – zavadi pa vladaj.

Mc Haso, elitni buregdžija
Mc Haso, elitni buregdžija
Odgovori   Enzzo
1 mjesec prije

Nema to veze sa Zapadom, islam je u ratu sa svim religijama, kulturama i civilizacijama sa kojim je došao su susret u cijelom svijetu 😎 – sarajevski islamisti samo poštuju tradiciju “Zavadi se sa svima pa tekbiraj 😎 !”

većina
većina
Odgovori   Mc Haso, elitni buregdžija
1 mjesec prije

nije islam kriv sto polako ali sigurno osvaja svijet,step by step,”Bill Gates Daughter Jennifer Married Nayel Nassar in A Muslim Ceremony”,i izaziva frustracije kod komplexasa kao sto si ti jer je svjestan prije ili poslije ces biti Jennifer 😉

Anonimac
Anonimac
Odgovori   Mc Haso, elitni buregdžija
1 mjesec prije

Unistit ih

Pitaju moj
Pitaju moj
Odgovori   Mc Haso, elitni buregdžija
1 mjesec prije

Bravo buregđija. Može li jedan burek sa zeljem.

Sereš
Sereš
Odgovori   Anonimac
1 mjesec prije

Ne serendaj. Ko si ti .napravio te anonimni babo na anonimnoj materi.

Caco
Caco
1 mjesec prije

Hahahaha,on je bio na sastanku sa Putinom kao što sam i ja bio.Ovaj lik je totalno pogubljen.

Mario
Mario
Odgovori   Caco
1 mjesec prije

Sta ti mislis da je Alah na sastanku sa Putinom I da on upravlja njime,,griješiš jer Putin ne sluša Alaha,,Putin je kršćanin te svoj I dobar čovik

Mario
Mario
Odgovori   Mario
1 mjesec prije

Da objasnim ljudima Alah je sotona

Mario
Mario
Odgovori   Mario
1 mjesec prije

Sotona može uć u covik I ovladat njegovim mislila I djelima eto to vam tumači Alah I Kuran,,ali Putin se neda

većina
većina
Odgovori   Mario
1 mjesec prije

“Za mene Katolička crkva nije (samo) seksistički i patrijarhalni skup staraca, nego zajednica koja se sastoji od kršćana svih boja koji se ne dopuštaju ograničiti zastavom ispod koje stoje. Takva Crkva ne skriva pedofile, ona ih proziva i opoziva. Takva Crkva zauzima stranu žrtava, a ne zločinaca. No dio te Crkve, koja si besramno uzima za pravo nazivati se “jednom, svetom, katoličkom i apostolskom Crkvom”, uistinu organizirano skriva, zataškava te prikriva seksualno nasilje i zlostavljanje u svojim redovima.
I to sve pod krinkom nekakve deformirane i lažne duhovnosti i obzira. Budući da je već i maloj djeci jasno da se iza tzv. “hrvatske Crkve” skrivaju poslovi s nekretninama, pedofilija, amoralna opsesija materijalnim bogatstvima, a ne vjera u Boga, normalnim ljudima je već postalo mučno promatrati taj festival licemjerja i suvišnog kiča.”

Enzzo
Enzzo
Odgovori   Caco
1 mjesec prije

Što to tebe nešto svrbi. Pa eto šta I da nije bio s putnom. Šta onda? Jel to tebi nešto znači? Jel ti kurko koji cm porastao?

Boss
Boss
1 mjesec prije

Dodi se Putin ucinio 🙂 Mozda ga je vidio na televiziji.

Anonimac.
Anonimac.
Odgovori   Boss
1 mjesec prije

Bošnjo ljubomora je gadna stvar

Enzzo
Enzzo
Odgovori   Anonimac.
1 mjesec prije

Ma nego šta. Kod njih razuma, pameti i mudrosti ko kod trogodišnjeg djeteta.

Enzzo
Enzzo
Odgovori   Enzzo
1 mjesec prije

Možda su malo prefirganiji kad hurme dijele.

Ganga🐉
Ganga🐉
Odgovori   Enzzo
1 mjesec prije

varaš se nemaju ni mrvu od nabrojanih ljudskih vrijednosti, posjeduju sve suprotno potpuno bezumlje

Saša
Saša
Odgovori   Ganga🐉
1 mjesec prije

Ha ha ha… 👍

Enzzo
Enzzo
1 mjesec prije

Sve kristalno jasno. Ko ima imalo mozga zna da sve mute I kvare sda i kirba, da hrvati taktiziraju I čekaju da RS riješi i njihov problem. I opet, kao i uvijek, sva je povika i glama na RS, koji su jedini u pravu i koji jedini nešto rade.

Enzzo
Enzzo
Odgovori   Enzzo
1 mjesec prije

I sva ova galama, strana štampa, izaslanici, poslanici, izjave, pisma, molbe itd protiv RS šta govore? Govore da je RS u pravu. Ništa drugo.

iron
iron
1 mjesec prije

Dodik nakon sastnaka sa kim?

Saša
Saša
Odgovori   iron
1 mjesec prije

S tvojom mamicom.

Mario
Mario
1 mjesec prije

Znate šta je Alah reka muslimanima da su oni vladari svijeta I da će svi narodi I političari radit u korist muslimana.Alah kaže da sotona vlada svijetom

većina
većina
Odgovori   Mario
1 mjesec prije

prihvati istinu dok je vakat….dobit ces licki pozdrav u crkvi dzaba….et dzaba

Derim
Derim
1 mjesec prije

Nikakvog sastanka nije bilo.
Laze.
A bh katolici te dobre prijedloge mogu iznositi u Hrvatskoj.

Dostan
Dostan
Odgovori   Derim
1 mjesec prije

Kako god kažeš, tako je i nikako drugačije. Eto nije bilo sastanka, živi u svojoj paralelnoj realnosti.

Izmetbegović
Izmetbegović
1 mjesec prije

Velike su frustracije kada si osnovan 93 u Hollyday Inn..

Šaćir soros
Šaćir soros
Odgovori   Izmetbegović
1 mjesec prije

Vratija se Šime….BOSNJAK…HISTORIJA nije Istorija i POVIJEST

Šaćir soros
Šaćir soros
1 mjesec prije

Gura DODO da HRVATI budu srpski Gavrilo PRINCIP ..za RUSKE interese…mudrac