Published On: Sri, ruj 16th, 2020

DODIK NAKON SASTANKA NA PANTOVČAKU: Bošnjaci pokušavaju majorizirati Hrvate i Srbe, Hrvatska treba da zaštiti naša prava

On je kazao kako su teme sastanka su bile most na Savi, ali i migranti kojih u djeluju Bihaća ima se oko 10 hiljada njih. Oni se sada “parkiraju” u BiH, to je naš problem i morat ćemo to riješiti.

“Ključno pitanje je pitanje političkih odnosa. Dejtonski sporazum je donio mir, ali nizom intervencija međunarodnog faktora došlo je do urušavanja osnovnih principa odnosa u BiH. Najviše je stradala konstitutivnost naroda tako da danas možemo da vidimo pokušaje najvećeg naroda, bošnjačkog, koji pokušava majorizira poziciju Hrvata i Srba, ali i Republike Srpske”, kazao je Dodik.

On je kazao i kako je na današnjim sastancima uočeno da je “bošnjačka strana predvođena SDA-om prije nekoliko mjeseci donijela deklaraciju o novoj Bosni i Hercegovini koja ne predviđa niti entitete ni konstituivne narode.

“Hrvatska ima značajnu ulogu, ona je članica EU, treba osigurati da konstitutivni narodi imaju zaštićena svoja prava. Mi iz RS imamo dobru saradnju s političkim predstavnicima Hrvata, ali to nije na štetu Bošnjaka”, izjavio je on te kazao kako nije došao u Zagreb da nekog kleveće “nego da u kapacitetu kojeg ima”.

Kazao je i kako u poslovniku Predsjedništva ima mogućnost da svaki član u svojem kapacitetu posjećuje druge zemlje, da je Komšić bio u Sjevernoj Makedoniji, Džaferović u Turskoj, a da niko to nije problematizirao.