Published On: Ned, lis 9th, 2016

DODIK NAKON OBUSTAVE ISTRAGE U SLUČAJU VUČIĆ: Bosna je zemlja koja nema smisla

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske reagirao je na obustavu istrage oko napada na Aleksandra Vučića premijera Srbije riječima, “to je Bosna zemlja koja nema smisla”.
“Ako se htjelo držati do digniteta onda se moralo procesuirati. Ali Sud BiH je zato i osnovan da bi se sudilo Srbima, a ne nedjelima učinjenim prema Srbima”, kazao je Dodik. Na izjavu Sadika Ahemtovića koji je rekao da je srpski premijer napao sam sebe u Srebrenici, Dodik kaže da marginalne likove ne treba komentirati.
“On misli da, ako da jaku izjavu i još ako se ja zakačim na to, da je uspio. Radi se o jednom trivijalnom tipu koji još nije uspio da se izvuče iz onoga za što je procesuiran, tj. da je maloljetne djevojčice prisiljavao na svašta. Nije dostojan da ga komentiram, zamislite samo taj mozak”, kaže Dodik, a prenose Nezavisne.com.
Ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije Aleksandar Vulin je kazao da umjesto da se sudi onima koji su pokušali ubiti Aleksandra Vučića, sudi se njemu.
“Već godinu dana pokušava se objasniti da je Aleksandar Vučić sam sebe napao, on je kriv. On jeste kriv samo što nije pristao da uz srpski narod stoji odrednica genocid, on jeste kriv što je došao i poklonio se žrtvama drugog naroda, ali u isto vrijeme nije ponizio i svoj. Ali ipak najkrivlji je od svega što je preživio i oprostio onima koji su pokušali ubiti ga, a oni nisu njemu što je živ”, naveo je Vulin i istaknuo da se ništa drugo ne pokušava uraditi već da se objasni da je žrtva kriva.

“Isto tako je prije i svaka srpska žrtva bila adresar. Sjećate se da se prije dolaska Vučića u Srebrenicu govorilo kako će biti strašno ako ne dođe, pa kada je došao onda je strašno što je došao, a na kraju su pokušali ubiti ga i opet je on ispao kriv. Nađite mi jednu zemlju u svijetu koja bi oslobodila osobe koja je pokušala da ubije premijera druge zemlje, kakva je to zemlja i pravosuđe”, rekao je Vulin.
Podsjetimo danas je reagirao i predsjedavajući Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu PS BiH Staša Košarac koji je rekao da je obustavljanje istrage protiv osumnjičenih za napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, pokazalo da BiH nema perspektivu i da su institucije BiH u potpunoj funkciji muslimanskih politika.
Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić rekao je pak da obustavljanje istrage predstavlja najgori mogući politički događaj i dodao da bošnjačka logika prema Srebrenici može imati vrlo teške i negativne posljedice.