DODIK NAJAVIO: Republika Srpska priprema Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, IVANCOV: RS treba ići putem Srbije

Situacija u Srpskoj je stabilna i sve institucije funkcioniraju u skladu sa Ustavom i zakonima, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ruskom veleposlaniku Petru Ivancovu. Srpska, kako je rekao, priprema Rezoluciju o vojnoj neutralnosti, koju bi Narodna skupština trebala razmatrati na narednoj sjednici.

Posljedice daleko veće nego korist. To je stav koji je u vezi s učešćem balkanskih država u NATO aktivnostima, Rusija odavno iznijela. U Banja Luci je to još jednom ponovio ruski veleposlanik, javlja RTRS.

– Republika Srpska treba ići putem Srbije o tom pitanju, uključujući i Rezoluciju o vojnoj neutralnosti. To je, kako sam razumio i izbor građana Republike Srpske – rekao je Ivancov.

Da je to stav građana i da od njega ni milimetar neće odstupiti, kategoričan je predsjednik Republike Srpske. Dodaje, o eventualnom ulasku u NATO odlučivat će narod na referendumu.

– Žele se uzeti vojarne, a da se nikoga u Banjaluci ne pita žele li u vojarni “Kozara” NATO trupe, kako bi se onda pokazalo da nema potrebe da Srpska o bilo čemu odlučuje, jer ima onih u Sarajevu koji će to olako prihvatiti. I onda samo odjednom ovdje osvane NATO. To narod ne želi i zato je moj stav takav i zato ga nikada neću promijeniti – kaže Dodik.

Kakav će biti stav oporbenih stranaka u Parlamenttu Srpske, nije najjasnije. Predsjednik PDP-a, Branislav Borenović, iako tekst rezolucije, kako sam priznaje, nije dobio ni pročitao i ne zna kakav je plan, već sada tvrdi da je riječ o političkoj priči.

– Imam osjećaj da se tu radi o jednoj velikoj politizaciji i pokušaju da se stvaraju neke velike teme. Ne znam što je sadržaj i ne mogu komentirati – kaže Borenović.

Ne zna, čini se, ni SDS-ov ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić, ali zna kakav je stav njegove stranke.

– Naš stav je da nećemo i ne trebamo podržati deklaraciju o vojnoj neutralnosti, zato što ćemo podržati i pratiti kako se Srbija bude ponašala u smislu vojne neutralnosti – rekao je Mektić.

Srbija je Rezoluciju o vojnoj neutralnosti usvojila još 2007. godine. Analitičari smatraju da će zbog toga što dokument u proceduru ide kao obvezujuća rezolucija, srpski predstavnici u Sarajevu morati se odrediti o tom pitanju i kako bi bila zatvorena svaka mogućnost da BiH uđe u NATO mimo volje građana Srpske, navodi RTRS.

– Kad dođe do izjašnjavanja “stani-pani”, nisam siguran da će ijedna članica Saveza za promjene, bez obzira što ih obvezuje koalicijski sporazum u Sarajevu, smjeti glasovati protiv vojne neutralnosti Republike Srpske, jer nije riječ o nečemu za što je 51 posto građana “za”, a 49 posto “protiv”, već je riječ o gotovo aklamativnom stavu – kaže analitičar Cvijetin Milivojević./HMS/