Published On: Sub, ožu. 18th, 2017

Dodik najavio gradnju desetak tvornica uprkos protivljenju MMF-a

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da se u BiH nikad nije dogovorilo šta bi to moglo da bude ekonomski okvir za BiH i istakao da nije imao adekvatnog sagovornika o tim temama.

“Nismo smjeli mnogo toga uraditi, morali smo da zaštitimo svoju proizvodnju. Sve što smo predlagali da bi zaštitili ekonomski prostor koji se zove BiH nikada nismo sjeli i o tome razgovarali. Nema adekvatnog sagovornika o ovim temama”, naglasio je Dodik.

On tvrdi da je uvijek naišao na zatvorena vrata kod političara u Sarajevu koji su, i ako im se nešto svidi, prvo trčali u ambasade, koje su to odbijale.

Dodik je za “Face TV” najavio da će Srpska u 10 opština izdvojiti po 20-30 miliona KM i napraviti desetak fabrika, iako se Međunarodni monetarni fond (MMF) protivi tome da država pravi fabrike.

On je istakao da je MMF u BiH nametao određena rješenja među kojima je i ubrzana privatizacija.

“Srbi, Hrvati i Bošnjaci zatečeni su zahtjevom da u najgorem trenutku, tri godine poslije rata, bude sprovedena ubrzana privatizacija, koja je bila lopovska i špekulativna. Ta privatizacija je smanjila našu privrednu aktivnost”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, MMF i Svjetska banka tada su tražili hitnu privatizaciju svega i svačega, čime je uništena privredna baza.

“Dali smo raznim špekulantima i lopovima da kupuju po 10-15 firmi na način koji nije mogao da poluči nikakav rezultat. Umjesto da se išlo postepeno dobili smo pljačkašku i veoma lošu privatizaciju u cijelom regionu”, tvrdi Dodik.

Govoreći o budžetu Republike Srpske, on je naglasio da je cilj da se on iz realnog sektora puni 35 odsto.

“Budžet Republike Srpske je u vremenu kada sam ja bio predsjednik Vlade ili predsjednik Srpske povećan nekoliko puta. Kada sam prvi put došao na čelo Vlade budžet je bio 280 miliona, a danas je 3,1 milijardu. Domaći proizvod tada je bio 1,4 milijarde, a danas je 9,5 milijardi”, podsjetio je Dodik.

On je ocijenio da je remek djelo to što je Republika Srpska, u uslovima u kojima je egzistirala sve ovo vrijeme, očuvana i što ima ovaj nivo nadležnosti i ekonomskih aktivnosti.

Prema njegovim riječima, BiH ima podanike u zajedničkim institucijama koji samo čekaju šta će im reći u zapadnim ambasadama šta smiju, a šta ne smiju da urade.

“Imate ljude koji su spremni da izvrašavaju samo ono što strane ambasade naruče da se radi. Najčešće imate analitičare koji su pobornici politike zapadnih ambasada, jer ih oni plaćaju”, istakao je Dodik.

On je upitao kako je moguće da BiH bude uspješna zemlja kada njome rukovode stranci koji se ovdje vježbaju.

Dodik je najavio da će Republika Srpska da donese zakon da nevladine organizacije moraju da prođu određenu proceduru u javnosti, što podrazumijeva da će morati da prijavljuju svoje aktivnosti i izvore sredstava.

“Nevladine organizacije obično u BiH rade na bazi prikupljenih sredstava od vlada dugih zemalja, a nazivaju se nevladine organizacije. Zar je moguće da ovdje nema neki odbrambeni mehanizam u tom pogledu. Država je živi organizam i mora da donosi mjere koje će da je brane”, naglasio je Dodik.

Podrška Vučiću nije upitna

Govoreći o odnosima sa Srbijom Dodik je rekao da je Srbija danas jedan od najvažnijih faktora stabilnosti u regionu, a da je njen premijer Aleksandar Vučić pozicioniran kao lider od koga EU i međunarodni faktori i velike sile upravo očekuju da doprinese toj stabilnosti.

Dodik je rekao da i Srpskoj odgovaraju stabilizacija i mir. 

“I Srbija nama takva odgovara. Stabilna i jaka Srbija, i ekonomski i politički, pa i bezbjednosno, jeste ono što mi želimo da vidimo. Mi nemamo nijedan problem da podržimo ono što vidimo i u Srbiji i kod Vučića. Podrška Vučiću kod nas nije upitna”, istakao je Dodik, odgovarajući na pitanje da li će podržati Vučića na predsjedničkim izborima u Srbiji.

On je naglasio da nikada nije imao bolje odnose sa Vučićem, a da je još važnije to što Srpska i Srbija imaju sve bolje odnose i saradnju.

“O referendumu jesmo imali različite pozicije, ali nismo prestali da razgovaramo. Potvrda dejtonske strukture i teritorijalnog integriteta BiH za nas nije upitna i ona je sasvim logična”, rekao je Dodik.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, podsjetio je na Vučićeve riječi da će poštivati sve što se u BiH dogovori, ali bez majorizacije bilo koga.

Komentarišući izjavu ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića da je “Dodik persona non grata u Srbiji“, predsjednik Srpske je rekao da njegova jačina proizilazi, kao i kod svakog demokratski izabranog predsjednika, iz izbora i izbornog rezultata, odnosno volje građana.

“Iza mene u posljednjih 10 godina uvijek stoji izborna pobjeda, i na opštim, i na lokalnim izborima. Ja svoj legitimitet ne moram da dokazujem. Vjerujem da ćemo i na narednim opštim izborima pobijediti”, poručuje Dodik.

nezavisne.com

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer