Published On: Uto, lis 14th, 2014

Dodik na HRT-u: Za protivnika smo imali američku administraciju i hajku iz Federacije

Tko su izborni dobitnici, a tko gubitnici u Bosni i Hercegovini? Kakva je budućnost Hrvata u susjednoj državi analizirano je u emisiji HRT-a Otvoreno u kojem su gostovali Milorad Dodik, Marinko Ćavara, Šefik Džaferović, Nino Raspudić i Branko Caratan.

Nino Raspudić detaljno je u emisiji objasnio tko je po njemu dobitnik, a tko gubitnik izbora. Po njemu to nije tako jednostavno jer je i BiH složena država.

“Unutar hrvatske političke zajednice apsolutni izborni pobjednik je HDZ i njegova koalicija. Na bošnjačkoj političkoj sceni izborni pobjednik je SDA. Solidan rezultat je ostvario Fahrudin Radončić i njegova stranka SBB te Demokratska fronta Željka Komšića koja je očito odvojila veći dio glasača SDP-a. U Republici Srpskoj po njemu jednako zadovoljni i nezadovoljni mogu biti dosadašnja vlast i oporba. Slabija je pozicija Milorada Dodika, no može biti zadovoljan tijesnom pobjedom”, smatra Raspudić.

“Što se tiče gubitnika to je svakako platformaška vlast zasnovana oko SDP-a i njegovog šefa Zlatka Lagumdžije. Stranka se rasipa i upitna je njena budućnost. Uz SDP su kažnjene i ostale stranke koje su participirale s njome u nakaradnoj vlasti koja je dobrim dijelom dijete američke administracije i međuanrodne zajednice u BiH”, smatra Raspudić.

Što se tiče rezultata u Republici Srpskoj, predsjednik Republike SrpskeMilorad Dodik rekao je da je razlika u rezultatima oko 800 glasova te da još treba prebrojati glasove do kraja. Rekao je da je zadovoljan činjenicom da je poslije osam godina vlasti dobio povjerenje naroda i koalicija koja je na vlasti ima veći broj zastupnika nego ranije.

Dodao je da je unutar koalicije došlo do male preraspodjele, ali da je njegova stranka zadržala snagu. Naglasio je da je na izborima imao za protivnika američku administraciju iz Sarajeva te veliku hajku iz Federacije te opoziciju koja je imala podršku iz nevladnih udruga, kao i sotonizaciju kroz medije.

Dodik je dodao da se nisu spremni znojiti za BiH, ona je za njih ‘moranje’.

“Mi smo u toj poziciji zato što moramo, a ne zato što želimo”, rekao je.

Profesor Branko Caratan rekao je da je pitanje BiH veoma kompleksno. Dayton je zaustavio rat, ali je stvoren politički sustav koji je neefikasan, s ozbiljnim problemima na planu ravnopravnosti.

“To sve skupa izaziva dugotrajne nacionalne napetosti, koje nisu žestoke, ali su trajne. U takvoj situaciji izbori s malim modifikacijama obično su skoro slični popisu stanovništva na nacionalnim osnovama. Ako postoji veoma jak nacionalni rascjep koji nije sretno složen u jednu složenu državu onda se svaki narod okuplja oko jedne političke stranke. To nije slučaj samo u BiH, tako je i u Belgiji. Međunarodna zajednica je nametnula sustav koji proizvodi nacionalne napetosti i zato nisu odgovorne političke stranke. One samo koriste tu situaciju jer se izbori dobivaju tako da se podigne zastava i da se zakune na nacionalne vrijednosti i interese. Sve ostalo dolazi u drugi plan. Potrebno je ići korak dalje od Daytona, treba razmisliti o rekonstrukciji odnosno promjeni političkog sustava”, smatra Caratan.

Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH, rekao je da će izborom Čovića odgovoriti na probleme funkcioniranja BiH i u idućem razdoblju napraviti neophodno reforme teritorijalno-administrativnog ustroja BiH i mogućnosti da konstitutivni narodi ostvaruju svoja prava.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović rekao je da nije BiH zajednica dva entiteta i tri naroda i da je nastala u Daytonu.

“Dayton je točka u kojoj je zaustavljeno razaranje i agresija na BiH i tu se krenulo u reintegraciju BiH. BiH postoji preko tisuću godina, a entiteti u BiH od daytonskog mirovnog sporazuma. BiH je potrebna brza implementacija izbornih rezultata. Ovo što danas imamo je zastoj BiH na europskom i euroatlantskom sigurnosnom putu što izaziva dodatnu političku destabilizaciju unutar BiH. Izborni rezultati u BiH se implementiraju tako što se mora poštovati ustavna struktura BiH i mora se poštovati volja građana iskazana na općim izborima”, kazao je Džaferović.

14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare