Published On: Ned, tra 4th, 2021

Dodik: Na čelu Banja Luke nalazi se političko nedonošče

Na molbu da prokomentira aktualna događanja u Banjoj Luci i odnos gradonačelnika Draška Stanivukovića prema zastupnicima i skupštinskoj većini, lider SNSD-a, Milorad Dodik, kazao je da je Draško Stanivuković na prevaru dobio većinsku podršku građana najvećeg grada RS-a.

– On je na prevaru dobio podršku nekih građana u Banja luci i sada ti građani vide da on nikada ozbiljno nije mislio da bude gradonačelnik. Njemu je ta pozicija trebalo da posluži za neke dalje političke borbe i on žrtvuje Banja Luku, dovodi je do propasti u situaciji kada treba da se rješavaju određena važna pitanja. Nažalost, građani Banja Luke će to vidjeti na jedan najdirektniji način, imajući u vidu nedoraslo ponašanje gradonačelnika i situaciju u kojoj se ne uvažava ni praksa u institucijama, nego se samo radi na osobnoj promociji i onome što može da bude atraktivno samo u jednom trenutku, ali time se ne rješavaju problemi života i grada – istaknuo je Dodik.

Dodik je podsjetio da je SNSD upravljao Banja Lukom u smislu gradonačelnika od 1998. godine i grad nikada nije imao probleme.

– Logično je da sada kada imate takvo političko nedonošče na čelu grada da imate probleme, jer on smatra da sve što postoji u gradu treba da bude usmjereno i podređeno samo njemu. Kao mezimac u obitelji koji je odgojen tako da sve što poželi mora da ima, on misli da tako ide i u javnom životu. Naravno, da to ne ide tako – rekao je Dodik.

On je naglasio da stvari treba ozbiljno promatrati i prihvatiti realnost.

– Mi iz SNSD smo rekli pobijedio je gradonačelnik, sad idemo da radimo, dok on nikada nije rekao pobijedili su neki ljudi koji imaju skupštinsku većinu. Mora da se zna što je skupštinska većina u gradu i što je odbornik. Gradonačelnik ponižava odbornike, kaže “Neka razgovaraju s mojom tajnicom, a ne sa mnom”, a u pokušaju da to izdigne na veći nivo on poziva na neke sastanke sa mnom, s organima SNSD-a, kao da svi treba da trče njemu na noge kako bi spriječili njegov bijes – rekao je Dodik.

On je rekao da Stanivuković hoće da radi samo ono što on misli da treba, ali da tako ne ide u politici.

– Realnost je da u skupštini imate odbornike koji su birani isto kao i gradonačelnik na izborima i oni moraju da se uvažavaju. To što gradonačelnik ne uvažava svoje odbornike i želi da oni rade kako on hoće, pokazuje neke druge namjere. Isti slučaj imamo u Bijeljini. Gradonačelnik Bijeljine mora da zna da postoji skupština i samo onaj budžet koji usvoji Skupština je budžet i samo on važi. Skupština odlučuje o budžetu, donosi odluke, regulacijske planove i slično. Gradonačelnik treba da radi s većinom a ne da se ljuti i napušta sjednice. Gdje to ima? Što očekuje da mu BN napravi atmosferu da je on u pravu, naravno da neće – istakao je Dodik.

Podsjetivši da je Stanivuković na sve načine pokušavao da omalovaži SNSD i ismijava sve što je prethodna gradska vlast radila u Banja Luci, Dodik je rekao da to sve pokazuje koliko je on u političkom smislu nedorastao za bilo kakav dijalog.

– Meni nije problem razgovarati, ali kad ocijenim da to ima smisla da uspije. On je za mene u istom rangu kao i svi gradonačelnici i načelnici i u narednom periodu pozvat ću ih sve da razgovaramo o stanju u lokalnim zajednicama, pa tako i njega, razgovarat ćemo, ja ne bježim od toga. Ne može Banja Luka biti u centru pažnje zato što ima nedoraslog gradonačelnika. Nama je važna svaka lokalna zajednica – rekao je Dodik.

On je naveo da je Banja Luka za SNSD izuzetno važna i žele da grad funkcionira i da se razvija, ali su isto tako važni i Prijedor, Bijeljina, Derventa, Istočno Sarajevo, Trebinje, svaka lokalna zajednica.

– Mi moramo s republičkog nivoa da riješimo problem i u Banja Luci, Derventi, Bijeljine i svim drugim općinama gdje postoje zastoje. To se mora rješavati sistemski – naglasio je Dodik u intervjuu Srni.

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>