Published On: Uto, ožu. 14th, 2017

DODIK MOŽE BITI ZADOVOLJAN: I DF kreće u antiustavno djelovanje i rušenje odluka Ustavnog suda BIH

SNSD više nije jedina stranka u BIH koja ne poštuje odluke Ustavnog suda BIH. SDA , GS i DF stranke su koje su donijele odluke o antiustavnom djelovanju protivnom odlukama Ustavnog suda BIH. Ove stranke neće poštovati odluke najviše pravne institucije u zemlji nti će dozvoliti izmjenu Izbornog zakona koji omogućuje da da dom naroda Hrvatima i Srbima u FBIH pune Pudarići i Komšići, ljudi izabrani voljom Bošnjaka,  a ne Hrvati i Srbi. Ostaje za vidjeti kako će reagirati OHR i hoć li DF   GS podnijeti kaznene prijave protiv samih sebe. Onako kako su to učinili u slučau 9.januar.

”Prijedlog HDZ-a BiH (o izmjenama Izbornog zakona, op.ur.) pored postojećih sadrži i uvođenje novih diskriminacija predstavlja najgrublju izdaju ove zemlje”, priopćila je Demokratska fronta navodeći kako je referendumsko pitanje iz 1992. godine je glasilo ”Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – (Bošnjaka) Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”.

”Ne umanjujući značaj presude Ustavnog suda BiH, Demokratska fronta upozorava sve političke faktore u zemlji, da pristanak na bilo kakvu raspravu i pregovore kojima se zanemaruju već presuđeni slučajevi diskriminacije Bosne i Hercegovine prema svojim vlastitim građanima”, navodi se u priopćenju stranke Željka Komšića te navodi kako je HDZ BiH svjesno zanemario presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu i to: Sejdić i Finci protiv BiH, Zornić protiv BiH i Pilav protiv BiH.

DF navodi kako je obveza poštivanja prava i sloboda garantiranih Konvencijom i njenim protokolima u Bosni i Hercegovini nastala već stupanjem na snagu Ustava Bosne i Hercegovine dana 14.12.1995. godine koji u članu II proglašava Konvenciju izravno primjenjivom u Bosni i Hercegovini, dajući joj prioritet nad svim ostalim zakonima.

Dodaje se kako je Bosna i Hercegovina ratificirala Konvenciju dana 12.7.2002. godine i tim činom je prihvatila nadležnost Europskog suda za ljudska prava da odlučuje o aplikacijama/zahtjevima bilo koje fizičke osobe, nevladine organizacije, skupine pojedinaca ili druge države članice koji tvrde da su žrtve povrede prava utvrđenih u Konvenciji što ih je počinila Bosna i Hercegovina.

”Ratifikacijom Konvencije Bosna i Hercegovina se obvezala i da će se podvrgnuti konačnoj presudi Europskog suda za ljudska prava u svakom sporu u kojem sudjeluje kao stranka. Presuda u kojoj Sud utvrdi da je došlo do povrede prava predstavlja uputu državi na koju se odnosi da osigura poduzimanje određenih korekcijskih mjera kako bi se utvrđena povreda prava ispravila, oštećenom isplatila naknada i spriječilo ponavljanje istih ili sličnih povreda u budućnosti”, navodi se u priopćenju DF-a.

 

Pošalji ovaj članak prijateljima:

Pravila ponašanja na Poskok.info ilitiga po stranjski Disclaimer