Published On: Pon, tra 3rd, 2017

DODIK: Mostar je uspio od sajma napraviti forum za političke lidere

Važno je da je Mostar uspio od Sajma napraviti mjesto okupljanja i forum za političke lidere i da ovdje otvorimo ta pitanja međusobne suradnje, i daljenje stabilizacije u regiji, izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je ispred ureda hrvatskog člana Predsjedništva BiH u Mostaru dočekao Vučića, nakon što je novoizabrani predsjednik Srbije završio razgovor s Čovićem.

U izjavi novinarima Dodik je kazao i kako je veoma važno to što su u Srbiji održani izbori koji su dali potvrdu politike koja se vodila do sada u okviru vlade mira i stabilnosti regije.

-I veoma je važno i evo sad ću zahvaliti gospodinu Vučiću što je dan nakon izbora ovdje, ali isto tako i premijeru Hrvatske, kao i drugim političkim liderima odavde iz Bosne i Crne Gore, i mislim da će ovo baš biti prilika da se sva ta pitanja međusobnih odnosa dodatno sagledaju i dodatno podignu na višu razinu, kazao je Dodik.

Dodao je kako je za regiju važna stabilna Srbija.

-Srbija će očuvati svoju stabilnost, očigledno da je to potvrda politike koju je vodila vlada na čelu s Vučićem, a ona je politika mira i stabilnosti, koja će sigurno biti nastavljena i to je dodatno jamstvo za stabilnost regije, kazao je Dodik.

Naglasio je kako su recidivi prošlosti veoma teški. -Oni uvijek obnove nesuglasice i sve događaje posmatramo na različite načine i to se neće promijeniti. Ali bi mogli s više uvažavanja činjenica, tolerancijom, sigurno doprinijeti da se ti odnosi balansiraju.

Komentirajući strah od potencijalnih novih sukoba, koji se spominju i u izjava stranih političara i diplomata, te medijskim analizama Dodik je kazao: -Strani političari ? Pa pogledajte kako su oni nervozni. To u Europskoj uniji, oni ne znaju što će od nervoze. Ja mislim da je to i izmišljena priča o nekoj opasnosti. Slušajte sad, u Makedoniji se ne sastaje vlada, koliko, mijesec-dva dana i odmah sva Europa skače, a znamo da prije godinu dana u Belgiji više od petsto dana nije formirana vlada nakon izbora i sve je bilo Ok, jel ? A samo ovdije nešto nije OK. Ne vjerujem u priče i špekulacije o tome da je regija nestabilna, da može doći do sukoba, to su špekulacije izvana onih koji su ovdije pravili karijere na lažnim i stereotipnim pričama. O odnosima, i sami vidite u Bosni i Hercegovini i pored činjenice da ne funkcionira zajednička razina vlasti, da Federacija ima mnogo problema, u institucijama nema nikakvih naznaka nekog nasilja ili bilo čega sličnoga. Postoji općenito opasnost od terorizma, ali time su izloženi i Pariz i Berlin i mnoga druga mjesta, zašto nismo ni mi izuzetak.  Ali izgleda da je kod nas mirnije nego kod njih u Europi. Prema tome apsolutno ta priča o nestabilnosti je za potrebe potkusurivanja na nekim drugim pitanjima šire međunarodne zajednice, kazao je Dodik./HMS/

guest
14.7K Komentari
Najstariji
Najnoviji Most Voted
Inline Feedbacks
Vidder sve komentare